WHO: Acil durum için henüz çok erken!

Uluslararası Sağlık Örgütü WHO, Çin’de ortaya çıkan virüse karşı uluslararası acil durum ilan etmek için henüz çok erken olduğunu açıkladı.

WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de iki gün süren acil komite toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Bugün uluslararası boyutlu kamu sağlığı için acil durum ilan etmiyorum” dedi.

“Bu Çin için acil bir durumdur” diye uyaran WHO müdür, “Henüz küresel sağlık açısından bir acil durum değildir ama olabilir” diye ekledi.

Aralık ayında Wuhan kentinde otaya çıkan virüs, çoğu Çin topraklarında olmak üzere 600’ü aşkın kişiye bulaştı. Şimdiye kadar tümü Çin’de ve 17’si Wuhan’da olmak üzere 18 kişi hayatını kaybetti.

Çin Wuhan ve çevresinde yaklaşık 20 milyon dolayında kişiyi karantinaya aldı. WHO müdürü, Çin’in aldığı tedbirlerin virüsün yayılmasını engellemek için uygun olduğunu belirterek, “Umarız ki etkili ve kısa süreli olur” diye konuştu.

Virüs, Çin’in genelinde endişe kaynağı oldu. Pekin’de 25 Ocak Yeni Yıl kutlamaları iptal edildi. Çinli yetkililer, sadece hayvandan insana değil, insandan insana da bulaştığını kabul etmişti. WHO da insanlar arasında virüsün bulaştığını doğruladı. WHO müdürü, “Ama şimdilik Çin’in dışında insandan insana bulaştığına dair henüz bir kanıt yok” diye belirtti.