Yemen krizi: Hudeyde’de bir haftada 150 ölü

Yemen’in stratejik El Hudeyde kentinde Şii Husiler ile hükümet yanlısı askerler arasında yaşanan çatışmalarda son bir hafta içerisinde 150 kişinin öldüğü bildirildi.

AFP’nin hükümet yanlısı askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre çatışmalar, güney batıdaki liman kenti Hudeyde’yi kontrol eden Husilerin saldırılarından sonra başladı.  Husiler, hükümet yanlısı güçlerin konumlandığı daha güneydeki bölgeleri de kontrol altına almaya çalışıyor.

Yaşanan çatışmalar, BM tarafından Aralık 2018’de müzakere edilen ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana en şiddetli çatışmalar olarak değerlendirildi. Aynı kaynaklar, Husilerin henüz bir ilerleme sağlamadığını savundu.

Bir yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada, “Her iki tarafın kayıpları bir haftada yaklaşık 150, yaralı sayısı 260’a ulaştı” dedi.

Bu bilanço, Husilerin yerel bir sorumlusu tarafından da doğrulandı.

Çatışmalarda sivil kayıpların olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. Cumartesi ve Pazar günü şiddetlenen çatışmaların yoğunluğunun Pazartesi günü azaldığı bildirildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Hudeyde’nin güneyinde bir çok cepheye çatışmaların yayıldığını belirterek, çok sayıda yaralı ile sağlık merkezlerinde ilgilenebilmek için bir plan devreye koymaya çalıştıklarını belirtti.

Ocak ayı başında çatışma cephesinde bulunan Hudeyde havaalanı yakınındaki bir düğün salonuna yönelik obüs atışı sonucu 5 kadın hayatını kaybetmişti.

Yemen'de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler’in 2021 yılı Yemen perspektifleri de karamsar olarak kalmaya devam ediyor. BM’ye göre 16 milyon kişi açlık çekecek.