Yemenli güçler tutuklu değişimi için Ürdün’de toplanacak

Birleşmiş Milletler’in talebi üzerine, Ürdün yönetimi Yemenli güçler arasında tutuklu değişimi konusunda bir toplantıya ev sahipliği yapmayı kabul etti.

Toplantı, uluslararası güçlerin tanıdığı Yemen hükümet ile Şii Husi güçleri arasında yapılacak.

Ürdün, BM’nin talebi üzerine tutuklu değişimi konusunda bu toplantıya ev sahipliği yapmayı kabul ederken, toplantının ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı.

Yemen hükümeti ve Husiler, geçen ay BM çatısı altında İsveç merkezli müzakerelerde anlaşma sağlamışlardı.

Taraflar, serbest bırakılacak tutuklular için 15 bin kişilik liste sunmuşlardı. Tutuklu değişiminin Husilerin kontrolündeki Sana havaalanı ile hükümet güçlerinin kontrolündeki Sayun havaalanında yapılması öngörülüyor. Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, tutuklu değişimini gözetecek.

Yemen krizinin sona ermesi için daha önceki tüm tüm çabalar başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Yemen mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak değerlendiriliyor. 2015’ten bu yana 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Arap Yarımadası’nın bu en yoksul ülkesindeki, kriz geçen her gün derinleşiyor.

Savaşın bir tarafından Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun destek verdiği hükümet güçleri, diğer yanında İran destekli Şii Husiler var. Uluslararası güçler de savaş suçu işleyen temel güçlere silah ve diplomatik desteklerini sürdürüyor