Yunanistan BM’yi Türk-Libya anlaşmasını kınamaya çağırdı

Yunanistan, Birleşmiş Milletler’i Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz anlaşmasını mahkum etmeye çağırdı.

Yunan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas, Türk devletinin İslamcıların ağırlıkta olduğu Trablus merkezli hükümet ile yaptığı askeri işbirliğini bölgede barış ve istikrarı “bozucu” nitelikte olduğunu belirtti.

Petsas, “anlaşmanın mahkum edilebilmesi için BM Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunulmasını” istedi.

Yunanistan, Türk-Libya anlaşması nedeniyle, 6 Aralık Cuma günü Atina’daki Libya büyükelçisini de sınırdışı etmişti. Trablus’taki hükümet, deniz sınırını belirlemeye yönelik tartışmalı anlaşmanın içeriğini açıklamayı reddetmişti.

Türk devleti 27 Kasım günü İstanbul’da Trablus hükümetinin şefi Fayez El Saraj ile anlaşma imzalamıştı. Atina anlaşmayı sert bir şekilde kınayarak, Yunanistan ve diğer ülkelerin egemenlik hakkı ve uluslararası deniz hukukunun ihlali olduğunu belirtmişti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexandros Gennimatas, “Türkiye ile Libya arasında sınır yoktur” demişti.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis de bu anlaşmanın “bazı yunan adalarını haritadan sildiği” tepkisinde bulunurken, anlaşmaya ABD, Avrupa Birliği, Mısır ve İsrail’in de tepki gösterdiğini belirtti.

Miçotakis, Aralık ayı başında yaptığı bir açıklamada ise Türk devletinin Doğu Akdeniz’deki illegal faaliyetleri ile ABD’nin iklim değişikliklerine karşı mücadelesini sabote ettiğini belirtmişti.

TÜRKİYE SİLAH AMBARGOSUNU DA İHLAL EDİYOR

Türk devleti BM’nin Libya’ya uyguladığı silah ambargosunu da açık bir şekilde ihlal ediyor. BM Güvenlik Konseyi, Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE), Libya’ya uygulanan silah ambargosuna saygı göstermeye çağırmıştı. Geçtiğimiz aylar içerisinde Türk devletinin Libya’ya defalarca ağır askeri malzemeler gönderdiğine dair haberler yayınlandı. 18 Mayıs’ta onlarca zırhlı aracın teslim edildiği tespit edilmiş, görüntüleri yayınlanmıştı. Ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran general Halife Haftar birlikleri de bir çok kez Türk devletine ait insansız hava araçları düşürdüklerini açıklamıştı.