Yunanistan’da frigorifik kamyonda 41 göçmen bulundu

Yunanistan polisi, ülkenin kuzeyindeki bir otoyolda frigorifik kamyon içerisinde 41 göçmen bulduklarını açıkladı. Göçmenlerin hayatta olduğu bildirildi.

Soğu hava depolu kamyon içerisinde bulunan göçmenlerin çoğunlukla Afgan vatandaşı gençlerden oluştuğu bildirildi.

Yunan polisi, insan taciri olduğundan şüphe edilen Gürcistan asıllı kamyon şoförünün gözaltına alındığını belirtti.

Kamyonun, Selanik’e doğru giden Egnatia otoyolunda, paralı geçiş noktası Xanthi’de (İskece) durdurulduğu bilgisi verildi.

Kamyonun önünde oturan Türk vatandaşı bir kişinin ise kaçmayı başardığını belirten polis, sözkonusu kişiyi aramaya devam ettiklerini duyurdu.

Xanthi kenti, ülkenin kuzeyinde, Türkiye ile Yunanistan’ı ayıran Meriç’e bir kaç kilometre mesafede bulunuyor. AB ile Türkiye arasında 2016’da imzalanan tartışmalı mülteci anlaşması ardından Ege Denizi üzerindeki devriyeler arttırılınca, insan tacirleri Meriç’i temel güzergah olarak belirlemişti.

Bu olaydan önce, 22’yi 23 Ekim’e bağlayan gece Londra’nın doğusunda bir frigorifik kamyon içerisinde 39 Vietnamlı göçmenin cenazesi bulunmuştu.

2016’dan sonra göç akışı bir süre azalsa da Türk devleti yeniden göçmenleri şantaj aracı olarak kullanmaya başladı ve vanaları açtı. Yunanistan, böylece 2019’da Avrupa’ya iltica talebinde bulunmak isteyenlerin birinci geçiş kapısı haline yeniden geldi.