Yunanistan sandık başında

Yunanistan’da milletvekili seçimleri için seçmenleri sandık başına gitti. Anketler sağcı başbakan Kyriakos Miçotakis’in favori olduğunu gösteriyor. Solcu Syriza ise yeniden iktidara gelmek istiyor.

Oy kullanma merkezleri yerel saatle 07.00’deaçıldı. Saat 19.00’a kadar seçmenler oy kullanabilecekler.

2015’ten 2019’a kadar hükümetin başında yer alan solcu Syriza partisi, bu seçimlerde yeniden iktidara gelmeyi hedefliyor.

55 yaşındaki mevcut Başbakan Kyriakos Miçotakis, son mitinginde “Yeni Yunanistan” için yeniden dört yıllık görev istedi.

Rakibi Aleksis Tsipras bu “kabusa” son verileceğini belirterek, hükümetin "orta sınıfın gıda kuponlarıyla yaşamasına" yol açan bir ekonomi politikası izlediğini belirtti.

Son aylarda yapılan anketler Miçotakis’in Yeni Demokrasi partisinin 5 ila 7 puan farkla favori olduğunu gösteriyor.

Anketlere göre muhafazakar parti oyların yüzde 32,7’sini, Syriza ise yüzde 26’sını alacak. Üçüncü sırada ise yüzde 8,3 oy oranı ile sosyalist parti Pasok-Kinal geliyor.

Sağcı parti her ne kadar anketlerde önde görünse de, sandıklardan da benzer bir destek çıkması halinde tek başına hükümeti yönetemeyecek.  Miçotakis’in bir koalisyon kurması gerekecek. Ancak Yunanistan siyasi kültüründe uzlaşı kolay görünmüyor.

48 yaşındaki Tsipras daha şimdiden Pasok-Kinal lideri Nikos Andrulakis’e çağrıda bulundu ancak Andrulakis bazı şartlar öne sürdü.

Birçok siyasi gözlemciye göre seçimler ardından bir hükümet kurulamazsa, haziran sonu veya temmuz başında yeniden seçimlere gidilecek.