Yunanistan yeni bir grevle felç oldu

Yunanistan’da özel sektör ve toplu ulaşım sendikalarının çağrısı üzerine iş pazarında düzenlemen öngören yasa tasarısına karşı 24 saatlik greve gidildi.

Muhafazakar Kyriakos Miçotakis hükümeti, ekonomik büyümeyi canlandırmak iddiasıyla iş pazarını hedef alan bir yasa tasarısını geçirmek istiyor.

Temmuz ayında iktidara gelen sağcı hükümet, ikinci kezdir grevle karşı karşıya kalıyor.

DENİZ SEFERLERİ DURDU

Yeni hükümet, gelecek yıllarda yüzde 2’nin üzerinde büyüme ve yatırımlar için “yeni bir dönem” vaadinde bulunuyor.

Grev nedeniyle gemiler limanda kaldı, Ege Denizi veya İyonya Denizi üzerindeki adalar arasındaki gemi ulaşımı durdu. Bu sektördeki güçlü sendika Pno’nun çağrısı üzerine gerçekleşti.

TRAFİK ALTÜST OLDU

Metro çalışanlarının grevinden dolayı başkent Atina’da trafik felç oldu. Sabah saatlerinde otobüs ve tramvay çalışanları da iş durdurdu. Bu sektördeki sendikalar toplu sözleşmelerin imzalanmasını istedi.

GAZETECİLER GREVDE

Gazeteciler Federasyonu Poesy’nin çağrısıyla haber akışı 24 saat durdu.

Grev ayrıca banka sektöründe de yaşandı. Bankalar kapalı kaldı. Demiryolları da benzer şekilde grevden etkilendi. Atina ile uluslararası Elefthérios Venizélos havaalanı arasındaki tren bağlantısı Perşembe sabahı saat 03.00’e kadar kesildi.

ÖZEL SEKTÖR GREVDE

Ülkenin en büyük sendikalarından Özel Sektör Çalışanları Konfederasyonu “Gsee”, toplu sözleşmelerin ortadan kaldırılması ve sendikalara el konulmasını protesto etmek amacıyla başkentte yürüyüşe çağırdı.

Yeni yasa projesi, sendika genel meclisinde grev kararı alınabilmesi için hazır bulunanların yüzde 50’sinden fazlasını oyunu gerekli kılarak minimum bir sınır belirliyor.

KAMU SEKTÖRÜ İŞ DURDURDU

Sendikalar Ağustos ayında parlamentoda onaylanan yeni bir yasayı da protesto ediyor. Sözkonusu yasa özel sektörde işten çıkarmaları kolaylaştırıyor.

Kamu Sektörü Çalışanları Konfederasyonu Adedy de Çarşamba öğle saatlerinde yeniden iş durdurmaya çağırdı. Sendika, geçen Salı günü hastaneler, okullar ve mahkemeleri felç etmiş ve 7 binden fazla kişiyi sokaklara çıkarmıştı.