1 Mayıs davası: Emekçiler Taksim’den vazgeçmeyecek

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, geçen yıl 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda yapılan yürüyüşte gözaltına alınanlar hakkında açılan davaya tepki göstererek, “Akıl ve hukuk dışı bir inatla ülke yönetilmez” dedi.

1 Mayıs 2020’de İstanbul Taksim Meydanı'na gerçekleştirilen yürüyüşe polis saldırısında gözaltına alınan 15 kişi hakkında dava açılmıştı. Bunlar arasında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da var.

Davanın ilk duruşması İstanbul 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Emekçiler duruşma öncesi İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.

Eylem sırasında "1 Mayıs yasaklanamaz" yazılı pankartı açıldı.

Hak hukuk adalet” ve “Direne direne kazanacağız" sloganları atıldığı eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, kararlılıklarının sürdüğünü ve bunu mahkeme salonunda da dile getireceklerini vurguladı.

Çerkezoğlu, 1 Mayıs’ın asla yargılanamayacağını belirtirken, asıl suçu 1 Mayıs’ta Taksim’i işçi sınıfına kapatanların işlediğini vurguladı.  

“Taksim’e sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” diyen Çerkezoğlu, yargının asıl görevinin ülkeyi devlet-mafya-siyaset ilişkilerinden korumak olduğunu sözlerine ekledi.

Yargıya seslenen Çerkezoğlu, “Emredilenleri değil, görevinizi yapın. Artık bu hukuk tanımaz yasalara son verin, 1 Mayıs konusundaki mahkeme kararlarını, Anayasayı ve yasaları görmezden gelmekten vazgeçin. Hukuksuz bir inadı sürdürerek, 1 Mayıs’ı işçi sınıfına ve bütün İstanbullulara zehir etmekten vazgeçin” diye konuştu.

Çerkezoğlu, şöyle noktaladı: “Akıl ve hukuk dışı bir inatla ülke yönetilmez. Biz 1 Mayıs’ı şarkılarımızla, dilimizde özgürlük türküleriyle ve marşlarımızla çocuklarımızın elinden tutarak Taksim’de kutlamaktan ve 1977’de kaybettiğimiz yoldaşlarımızın anısına sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu isteğimiz son derece haklı ve meşrudur.”

Bu konuşma ardından Çerkezoğlu ve emekçiler duruşma salonuna geçti. Duruşma savunmalarla devam ediyor.