100’ün üzerinde sanatçı: Özgürlüğü Sağlama Zamanı

Dünyaca tanınmış çok sayıda sanatçı, 15 Şubat uluslararası komplonun 22. Yıldönümünde, “Abdullah Öcalan’a özgürlük” başlıklı bir açıklama yayınladı.

Gazeteci yazar Janet Biehl, ses sanatçısı ve çocuk kitabı yazarı Leon Rosselson, müzisyen ve yazar David Rovis, artist Atiha Sen Gupta, grafist Jonathan Chadwick gibi artist, yazar gazetecinin aralarında olduğu yüzden fazla sanatçı, 15 Şubat uluslararası komplonun yıldönümünde açıklama yayınladı.

“Böylesi bir açıklamayı yayınlamaktan memnuniyet duyuyoruz” denilen açıklamada, yüzün üzerinde uluslararası sanatçının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın modern Kürt hareketi ile Kürt kültürünün rönesansına katkısına dikkat çekildi.

Abdullah Öcalan’ın Kürt halkının özgürlük ve kimlik mücadelesinde kültürün yerinin önemine vurgu yaptığı da belirtilen açıklamada, “Sanatçıların açıklaması Kürt liderin rehin edilişinin yıldönümüne denk getirildi. 20 yıldan fazla bir zaman geçti ve artık Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması gerekiyor” denildi.

Sanatçılar açıklamalarında yüzyıllar boyunca, dünyanın her yerinde sanatçılar, yazarlar, kreatörlerin insanlığın özgürlüğü için mücadelede en ön saflarda yer aldığını belirtti.

Sanatın insani bir ifade etme biçimi, iletişim gücünü yeniden canlandırma, ortak değerler ve tecrübeleri aktarım biçimi de olduğu vurgulanan açıklamada, “Sanatçılar olarak insan ruhu için özgürlüğün anlamını biliyoruz” denildi.

“Kürt halkı da bizim gibi kültürüne derinden bağlı. Eski ve zengin mirasından gurur duymakta da haklı. Dili, ortak değerleri, halksal gelenekleri, şiirleri ve sözlü kültüründen gurur duymakta haklı.

Kürtler de her halk ile müziğini, folkloru ile birlikte, şiirler yazarak, sinema, tiyatro, video ile sanatsal üretim aracılığıyla aktarmak istiyor. İnsanlığını ifadeye kavuşturası yok sayılamaz.

Kürt halkının olağanüstü şefi Abdullah Öcalan ise büyük bir gurur ve ön görü ile birkaç kuşağın kendisine saygı duyarak yaşamasını sağladı.

Kürt kadın ve erkeklerinin ayağa kalkarak insani haklarını savunmasını sağladı. Kürt halkı tarihi boyunca Türk devletinin insanlık dışı uygulamalarına karşı özgürlüğü için mücadele etmek zorunda kaldı. Abdullah Öcalan da Kürtlere özgürlük imkanı ve umudu verdi.

Abdullah Öcalan da Kürtlerin yaşamında kültürün ve dilin rolüne ilişkin çok sayıda yazı yazdı. Sanatın Kürt kimliğini ifade ediş biçimi olduğunu da belirtti. Özgürlükte de bunun bir şart olduğunu belirtti.

Sanat ve özgürlük insani değerler açısından çok önemlidir.

Sanatçılar olarak, bir insanın yaşamı açısından özgürlüğün önemini biliyoruz. Abdullah Öcalan’ın Kürt halkının önderi olarak sözlerinin güvenilir olduğunu da biliyoruz. Şimdi özgürlük zamanı.”

Açıklama ve imzacılara bu adresten ulaşılabilir:

https://www.peaceinkurdistancampaign.com/video-pdf-artists-declaration-for-ocalans-freedom/