14 Temmuz şehitleri için yazdı

66 yaşındaki Ferzende Abi, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılmasını neden olan 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi şehitlerini, yazıp söylediği bir şarkıyla andı.

Diyarbakır Zindanı’nda 14 Temmuz 1982’de başlayan ve iki ay devam eden Büyük Ölüm Orucu Direnişi’nden etkilenerek 1985’ten bu yana aktif bir şekilde Kürt Özgürlük Mücadelesi’nde yer alan 66 yaşındaki Ferzende Abi, 14 Temmuz direnişçileri üzerine kendisinin yazıp söylediği bir şarkı ile andı.

Bundan 38 yıl önce PKK Merkez Komite Üyesi Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’in şehadeti temelinde zaferle sonuçlanan 14 Temmuz Büyük Ölümü Orucu Direnişi, Mazlum Doğan ile Ferhat Kurtay ve arkadaşlarının eylemlerinin bir devamı ve zirvesi oldu. Bu eylemler PKK ve Kürdistan tarihine ‘Büyük Zindan Direnişi’ ve ’14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi’ olarak yazıldı. Bu eylemlerden etkilenen binlerce insan PKK saflarına katıldı. Birçok kitap, şiir ve şarkıya da konu oldu.

Ferzende Abi de PKK’nin kuruluşunda bir yurtsever olarak katıldığı Kürt Özgürlük Hareketi’ne, 14 Temmuz direnişçilerinin etkisiyle 1985’ten itibaren aktif bir şekilde yer aldı. 8 çocuk babası Ferzende Abi, 12 kez tutuklandı ve 230 gün işkencede kaldı. Abi, 1996’da 25 gün Filistin askısında kaldı, bu süre içinde elektrikten dolayı yumurtalıkları patladı ve cezaevinde tedavi de edilmedi. Daha sonra mesane kanseri olan Abi, 2017’de tedavi için Avrupa’ya çıktı. Abi, burada bir yandan tedavi olurken diğer yandan da Kürt Özgürlük Mücadelesi’ndeki çalışmalarına devam etti. Etkilendiği Diyarbakır Zindanı’ndaki ’14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi’ üzerine yazdığı ve söylediği şarkıyla adeta dinleyenlere büyük moral kaynağı oldu.

PKK’ye katılan iki kızından biri olan Evin, 1995’te şehadete ulaştı. Diğer kızı Viyan ise 2004’ten beri PKK saflarında mücadelesine devam ediyor.