149 Kobanêli rehine için sınır dışı kararı

149 Kobanêli rehine için sınır dışı kararı

Sınır kapısından 10 gün önce giriş yaparken rehin alınan Kobanêliler için ne iç hukuk ne de evrensel hukuk işliyor. 64 rehineden sonra şimdi de 149 rehinenin sınır dışı edileceği öğrenildi. Efrin veya Cizre kantonlarından birine sınır dışı edilmesi kararını rehineler kabul etmezken, Urfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak, “Kobanêliler hapis tutuluyor. Hukuk işletilmeden sınır dışı etmenin hukukta yeri yoktur” dedi.

Devlet yetkililerinin onayıyla 6 Ekim günü Mürşitpınar Sınır Kapısı’dan giriş yapan 310 Kobanêli ilk önce Suruç Fen Lisesi'nde rehin tutulmaya başladı. 4 gün sonra ilçenin spor salonuna götürülen Kobanêliler'den “uygun gördüklerini” bir bir serbest bırakan devlet yetkililerini protesto eden rehineler ilk günden itibaren süresiz açlık grevi başlattı. Kötü uygulamalara maruz kalan rehinelerden 64 kişi, 14 Eylül günü sabaha karşı saat 03.00’te Mürşitpınar’dan sınır dışı edildi. Sınır dışı edilenler arasında bulunan 16 yaşındaki Xelil Mistefa aynı gün IŞİD çetelerinin attığı bombadan yaralanıyor, önce Suruç Devlet Hastanesi'ne oradan da Urfa Mehmet Akif İnan Hastanesi'ne sevk ediliyor. Sağ bacağını kaybeden Mistefa’nın hayati tehlikesi sürüyor.

Dün akşam da çoğunluğu kadın 36 rehine serbest bırakılırken, geriye kalan 149 rehine ise hâlâ Suruç Kapalı Spor Salonu’nda tutuluyor. Rehinelerin Efrin ya da Cizîr kantonlarından birine sınır dışı edileceği bildirildi. Ancak rehinelerin bu durumu kabul etmediği kaydedildi.

‘KOBANÊLİLER HAPİS TUTULUYOR’

Ajansımıza konuşan Urfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak, uygulamanın iç hukuk ve evrensel hukuka ters olduğunu söyledi. Yabancılar kanuna dayandırılarak Kobanêlilerin hapis tutulduğunun altını çizen, "Bu kanun iltica eden göçmenleri kapsar. İltica eden kişiler 6 ay gözetim altında tutulur. Bu gözetim bir kampta olur. Oysa Kobanêliler hapis tutuluyor. Öyle hukuk işletilmeden sınır dışı etmenin de hukukta yeri yoktur. İşte sınır dışı edilen bir çocuk ağır yaralı olarak geri geldi. Suriye'den 1.5 milyon insan kaçıp geldi. Hiç birisine bu yapılmadı" dedi.

REHİNE DURUMU DEVAM EDİYOR

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise, kalan rehinelere yönelik sınır dışı kararı alındığını, ancak bu kararı rehinelerin kabul etmediğini belirtti. Ayhan, önceki sınır dışı kararı gibi bu kararında rehinelere imza karşılığında isteği ile gitme biçiminde uygulamak istediklerini, ancak rehineler kabul etmedikleri için de rehine durumunun devam ettiğini söyledi.