19 HDP’li vekil hakkında ‘uydurma suçlarla’ fezleke

HDP’li 19 vekil hakkında, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’ın konuşmalarına “tepki göstermedikleri” gerekçesiyle fezleke hazırlandı.


HDP milletvekillerinin birçoğu hakkında, Eş Genel Başkan Pervin Buldan ve Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’ın yaptıkları konuşmalara “tepki göstermedikleri” gerekçesiyle Amed’deki AKP rejimine bağlı Cumhuriyet Savcılığı tarafından fezleke hazırlandı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre Buldan’ın 27-28 Ekim 2018 tarihinde Amed’i Sur ilçesi Demir Otel’de düzenlenen “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü” adlı etkinlikte yaptığı konuşma ile Fatma Kurtalan’ın 9 Ekim 2018 tarihinde Amed merkezli yapılan operasyonda 100’ün üzerinde kişinin gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla AZC Plaza önünde yaptığı basın açıklaması, fezlekelere gerekçe olarak gösterildi.

HDP’li vekiller hakkında Buldan ve Kurtulan’ın kullandığı ifadelere “tepki göstermedikleri” ve “örgüt propagandası yaptıkları” iddiasıyla hazırlanan fezlekeler Meclis’e gönderildi.

Buldan, konuşmasından dolayı “örgüt propagandası yapmak” ve “suçu ve suçluyu övmek”le suçlanarak fezlekeye konu edilirken, 11 vekil “tepki göstermedikleri” gerekçesiyle fezleke tehdidine maruz kaldı.

Kurtulan, konuşması gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” ve “suç ve suçluyu övmek”le suçlandı ve hakkında fezleke hazırlandı. Diğer 8 vekil ise Kurtulan’a tepki göstermedikleri gerekçesiyle fezlekeye konu edildi. Kurtulan hakkında ayrıca ek olarak Buldan’a tepki göstermediği gerekçesiyle de fezleke hazırlandı.

Buldan ve Kurtulan’a tepki göstermedikleri gerekçesiyle haklarında fezleke hazırlanan milletvekillerinin isimleri şöyle: “Sait Dede, Semra Güzel, Tayip Temel, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ömer Öcalan, Şevin Coşkun, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Mehmet Rüştü Tiryaki, Meral Danış Beştaş, Fatma Kurtulan, Remziye Tosun, Tuma Çelik, Abdullah Koç, Serpil Kemalbay, Bedia Özgökçe Ertan, Pero Dündar, Salihe Aydeniz, Ebru Günay, Nuran İmir.”

MA’ya göre konuyu değerlendiren HDP Ağrı Milletvekili ve Meclis Adalet Komisyonu Üyesi Abdullah Koç, söz konusu fezleke gerekçelerine “komik” dedi.

Fezlekeleri “Kanunsuz suç uydurmanın bir örneği” olarak niteleyen Koç, “Hukuki mantıkla baktığımızda, orada bulunan bütün kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılması gerekiyor. İstanbul’da herhangi bir kişinin de o ana tepki göstermemesi nedeniyle yargılanması gerekiyor, Ağrı’daki herhangi birinin de tepki göstermemesi de suçtur. Cumhurbaşkanı’nın da tepki göstermemesi bir suçtur. Bu mantığa göre 81 milyon kişi tepki göstermediği için suç işlemiştir. Hatta Diyarbakır’ın tamamı suç işlemiştir. Tam Nazi Almanya’sının hukuk anlayışıdır. Böylesi sakat bir mantık ve komik bir durum söz konusu” şeklinde konuştu.