2 TEMMUZ GÜNDEM

2 Temmuz Haber Merkezi gündemi...

-23 Haziran İstanbul seçimlerine ilişkin ANF’nin sorularını yanıtlayan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, “Türkiye'deki başkanlık sistemi bir demokratik sistemden öte herhangi bir savaş döneminde savaşı yöneten bir yönetim gücü olarak şekillendirilmiştir. Hem içe, topluma karşı savaş, hem de dışarıya karşı savaş biçiminde şekillenmiştir. Bunun sorunları daha da ağırlaştırdığı tartışmasız bir gerçektir” dedi.

-Başûr ve Rojhilat sınırında bulunan Şekîf Dağı’nın 27 Mayıs gecesinde işgal edilmesiyle, işgalci Türk güçlerince Başûrê Kurdistan’a dönük geliştirilen işgal politikası yeni bir aşamaya geçti. Başûr'da 'bağımsızlık’ adıyla yapılan referandumdan sonra başlayan süreç, Türk devletinin işgali ile sürüyor.

-Ailesinin, İran devletinin baskılarından dolayı yıllar önce Güney'e geldiğini söyleyen Ressam Xezal Lütfi, "Kürdüz, Kürdistanlıyız, Kürdistan’ın bir parçasından, diğer parçasına geçmişiz ama göçmenmişiz gibi muamele görüyoruz" dedi.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü şiarıyla düzenlenen ve 367’nci haftasına giren nöbet eylemini, Almanya’nın Mannheim ve çevresinden gelen Halk Meclisi üyeleri yürütüyor.

-Açlık grevi eylemlerinde hem ailelerle hem de tutsaklarla olan dayanışmalarından kaynaklı hedef haline gelen TUAYDER Mersin Şubesi, baskınlar sonucunda işlevsiz hale getirilmeye çalışılıyor.

-Kadın Gazetesi Newaya Jin’ın Temmuz Sayısı ‘Özsavunma Haktır’ manşetiyle çıktı.

-Beyaz Saray, nükleer silah geliştirmekle suçladığı İran’a ‘asla izin vermeyecekleri’ tehdidinde bulunurken, Donald Trump, İran’ın ‘ateşle oynadığını’ söyledi.

-Bremen Eyaleti’nde sosyal demokratlar, Sol Parti ve Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinin anlaşmasını imzaladı. Böylelikle ilk kez ülkenin batısındaki bir eyalette Sol Parti’nin içinde yer aldığı bir hükümet tarafından yönelticiler.

-Sudan’da askeri yönetime karşı toplumsal muhalefetin öncüsü konumundaki Özgürlük ve Değişim İttifakı, 14 Temmuz’da ülke genelinde sivil itaatsizlik çağrısı yaptı.