2000'lerde cemaat 2010'larda TÜGVA!

Bir dönem Gülen cemaatinin Kürdistan'da yürüttüğü faaliyetlerin bir benzerini şimdi de Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın vakfı TÜGVA yapıyor.

AKP'li Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucu üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Kürdistan illerinde artan faaliyetleri dikkat çekiyor.

Neredeyse bütün devlet kurumlarında kadrolaşan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı tamamen denetimine geçiren TÜGVA üyeleri büyük servet elde ederken, Kürdistan'da halkı manipüle etme çalışmaları sürdürüyor.

Ev ve köy ziyaretlerine çıkan TÜGVA üyeleri HDP aleyhine kara propaganda çalışması yürütüyor.

AKP’nin il başkanlığı gibi çalışan TÜGVA’nın en büyük destekçileri, emniyet ve kendilerine bağlı polisler.

TÜGVA’nın çalışmaları 2000’li yıllarda Fetullahçıların Kürdistan'da yürüttüğü çalışmaların neredeyse fotokopisi gibi.

ÖĞRENCİLER ZORLA VAKFIN ETKİNLİKLERİNE GÖTÜRÜLÜYOR

Yaklaşık 20 gün önce TÜGVA üyeleri Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan Nur Tatar salonunda bir etkinlik düzenledi. Öğrencilerin baskı ile götürüldüğü toplantıya AKP Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Hamdullah Şevli, AKP İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman da katıldı.

Nur Tatar Spor Salonu'na götürülen ve burada AKP lehine sloganlar atıldığını gören öğrenciler salondan ayrılmak istedi. Ancak çıkış kapısını tutan polisler, öğrencilerin salondan ayrılmasına izin vermedi.

Güvenlik gerekçesi ile ismini vermek istemeyen bir öğrenci yaşananlara ilişkin şunları anlattı: "Birden kendimizi hiç istemediğimiz bir ortamda bulduk. AKP şarkıları söyleniyor ve Cumhurbaşkanı lehine sloganlar atılıyordu. Bu durumdan rahatsız olduğumuz için salondan ayrılmak istedik ama polis tehdidi sonucu bir köşede saatlerce beklemek zorunda kaldık."

DERNEK HAKKINDA AÇILAN SORUŞTURMADA 3 YILDIR İLERLEME YOK

TÜGVA’nın Van’daki faaliyetleri hakkında 2019 yılından bu yana yürütülen bir soruşturma bulunuyor. Nitelikli dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik ile ilgili açılan davada, bugüne kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.

Söz konusu soruşturmanın aniden durdurulması ve bir iddianame dahi hazırlanmaması dikkat çekiyor. Bu da TÜGVA’nın yargı üzerinde kurduğu baskıyı gösteriyor. 2019 yılında açılan soruşturmada eski dernek yöneticisinin paylaştığı belgeler, yapılan yolsuzluk ve usulsüzlükleri net bir biçimde ortaya koydu.  

KAYYUM BELEDİYELERİNİ TÜGVA YÖNETİYOR

TÜGVA’nın Van’da en önemli gelir kaynağı ise kayyum atanan belediyeler.

TÜGVA yöneticileri, kayyum belediyelerini adeta vakfın hizmetine sokmuş durumda.

TÜGVA ile anlaşamayan İpekyolu kayyumu Sinan Aslan’ı AKP’li ilçe başkanlarının imzasıyla Kayseri’ye gönderen TÜGVA yöneticileri, onun yerine TÜGVA’ya yakınlığı ile bilinen İhsan Emre Aydın’ı kayyum olarak atadı.

Böylelikle kayyum belediyeleri tarafından yapılan tüm ihaleler de TÜGVA’ya yakın isimlere verilerek vakfa büyük bir rant akışı sağlanıyor.

YARGIYA TÜGVA KUŞATMASI

Vakfın Van’da en etkili olduğu kurumların başında ise Milli Eğitim Kurumları geliyor. Bu okullarda istediği program ve etkinlikleri düzenleyebilen TÜGVA, ayrıca yargı alanında da yoğun bir kadrolaşma içinde.

TÜGVA'nın eski Van temsilcisi Metin Özsoy, 2019 yılında "Adalet Bakanlığı'nda 100'ün üzerinde, sadece benim tanıdığım TÜGVA'lı var. Bu isimler vakıf üzerinden buralara getirildiler. Emniyette ne kadar var bilmiyorum ama bekçi alımlarında da TÜGVA'nın çok ciddi bir rolü olduğunu biliyorum" şeklindeki açıklamalarıyla TÜGVA’nın yaptıklarını ifşa etmişti.

KÜRT ÇOCUKLARI KANDIRILIP YATILI KURAN KURSLARINA GÖNDERİLİYOR

TÜGVA’nın Van’da yürüttüğü faaliyetlerin öncülüğünü ise AKP Van Milletvekili Abdulhalat Arvas yapıyor.

AKP Van İl Başkanlığı ile organize çalışan TÜGVA üyeleri, köylerde ve ilçelerde ev ziyaretlerinde bulunarak HDP aleyhine kara propaganda yürütüyor.

Sosyal Yardımlaşma Fonunda aldıkları gıda paketleriyle evlere giden TÜGVA yöneticileri, AKP propagandası yapıyor. Dernek mensupları yoksul Kürt ailelerinin çocuklarını kandırarak Rize ve Muş’ta bulunan yatılı kuran kurslarına gönderiyor.