2021’de tecrit derinleşti, direniş küreselleşti- III

Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep eden 2021’deki direnişin “başlangıç fişeği” Mendala’nın ülkesi Güney Afrika’da atılırken, İngiliz sendikalarının kampanyası da küresel çapta; Avrupa, Amerika, Afrika ve Avusturalya kıtalarında destek gördü.

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük” talebi diğer yıllardan farklı olarak 2021’de onlarca ülkede, toplumun farklı kesimlerinden destek alarak küresel bir direnişe dönüştü.

İşçi sendikaları, sivil toplum kuruluşları, gençlik/kadın örgütleri, parlamenterler, sanatçılar, yazarlar Kürt Halk Önderi’nin fiziki özgürlüğü için “Zamanı geldi; hemen şimdi” dediler. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük için Kürdistan ve Ortadoğu halkları için ne ifade ettiği de birçok ülkede onlarca gazeteye verilen ilanlarla duyuruldu.

2021’de Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğü için yıl boyunca Avrupa’dan Amerika’ya, Afrika’dan Avusturalya’ya yayılan mücadelenin “başlama fişeği” diyeceğimiz ilk adımı Güney Afrika’da atıldı. Bu durum, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden kampanyalara önemli bir manevi destek verecekti. Çünkü ne de olsa Güney Afrika, Apartheid rejiminin hapishanelerinde 27 yıl hapis yattıktan sonra milyonların destek verdiği uluslararası kampanyalarla özgürlüğüne kavuşan Nelson Mandela’nın ülkesiydi.

11 Ocak günü Güney Afrika Kürt Çalışma Grubu (KHRAG) ve Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu (COSATU) “Zamanı Geldi: Türkiye'de adil bir barış için Abdullah Öcalan’a özgürlük" isimli kampanyasının startını verdi.

Birleşmiş Milletler’i (BM) harekete geçirmeyi hedefleyen kampanyaya çerçevesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e hitaben açık mektup yazıldı. Mektupta İmralı’daki ağırlaştırılmış tecrit karşısında BM İşkenceyi Önleme Komitesi (CAT), Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) derhal harekete geçmesi istendi. Mektupta ayrıca BM’nin “Nelson Mandela Kuralları” benzerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için de uygulanması gerektiği ifade ediliyordu.

Güney Afrika’dan startı verilen bu girişime birkaç gün sonra Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları için Avukatlar Birliği (ELDH), New World Summit (Yeni Dünya Zirvesi) ile Uluslararası Hak ve Özgürlükleri Savunma İttifakı (AIDL) tam destek vererek katıldığını duyurdu.

ELDH’nin Bask Ülkesi, Belçika, Bulgaristan, Almanya, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Türkiye, İtalya, Makedonya, Rusya, Sırbistan, İsviçre, İspanya ve Ukrayna gibi ülkelerde üye dernekleri bulunuyor. Merkezi Hollanda’da olan New World Summit (Yeni Dünya Zirvesi) de küresel çapta siyasal ve sanatsal çalışmalar yürütüyor.

DÜNYANIN TANIDIĞI ONLARCA İSİMDEN ÇAĞRI

15 Şubat uluslararası komplonun 22. yıl dönümünde ise dünyaca tanınmış yüzden fazla sanatçı, gazeteci, yazar “Abdullah Öcalan’a özgürlük” başlığıyla bir deklarasyon yayınladı. Aralarında gazeteci yazar Janet Biehl, ses sanatçısı ve çocuk kitabı yazarı Leon Rosselson, müzisyen ve yazar David Rovis, senaryo yazarı Atiha Sen Gupta, grafist Jonathan Chadwick’in de bulunduğu isimler, “Böylesi bir açıklamayı yayınlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dediler.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın modern Kürt hareketi ile Kürt Kültür Rönesans’ına katkısına dikkat çekilen çağrıda, “20 yıldan fazla bir zaman geçti ve artık Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması gerekiyor” vurgusu dikkat çekti.

Aynı günlerde Güney Kürdistan’dan benzer deklarasyon dünya kamuoyuna ilan edildi. Bin 250'yi aşkın Güney Kürdistanlı aydın, Arap aydınlarının kurduğu “Öcalan’a Özgürlük Komitesi”nin 2020’de başlattığı kampanyaya destek verdiklerini duyurdu. 15 Şubat 2021’de hedefine ulaşan bu kampanyada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın cezaevindeki 8 bin günü sembol alarak 8 bin imza toplanması amaçlandı.

ÖZGÜRLÜK TALEBİ DÖRT KITAYA YAYILDI

Şüphesiz Kürt Halk Önderi’nin fiziki özgürlüğü için 2021 yılının neredeyse hemen her gününde başta Avrupa olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde kampanyalar, gösteriler ve farklı etkinlikler gerçekleşti, bu ülkelerin; sivil toplum kuruluşları, sendikaları, tanınmış isimleri çağrılar yaptı.

İşte Avrupa, Afrika, Amerika ve Avustralya kıtalarına yayılarak küresel bir boyut kazanan direnişin 2021 panoraması:

BRİTANYA: Direnişin en etkili örgütlendiği ülkelerin başında İngiltere ve diğer Birleşik Krallık ülkeleri geldi. Britanya’nın en büyük sendikaları Unite The Union ve GMB’nin Nisan 2016’da başlattığı “Freedom for Öcalan” (Öcalan’a Özgürlük) kampanyasının startını vermişti. Unite the Union 1,5 milyon ve GMB de ile 700 bin üyeyle Birleşik Krallık’ın en büyük sendikalarından.

2021 yılında sadece Birleşik Krallık ülkelerinde değil bütün dünyada daha fazla yankı bulan bu kampanya, birçok sendika ve sivil toplum kuruluşundan da destek gördü. Böylelikle farklı kategorilerde milyonlarca işçi ve emekçi, kampanyada yer alan örgütler tarafından temsil edilir hale geldi.

2021’in Mart ayında kampanyanın yürütücülerinden Unite The Union Sendikası Genel Sekreteri Tony Burke, kampanyaya hız vereceklerini belirterek şu sözleri kayıtlara geçti: “Abdullah Öcalan o adada yalnızlığa terkedilmeyecek.”

Ekim ayında ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü bu sefer Unite The Union’ın 2021 konferansının gündem maddelerinden biri oldu. Sendikanın yıllık konferansına İngiltere ve Kuzey İrlanda’dan katılan 700 delege, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı ve özgürlük talebinin yer aldığı afişlerle ayağa kalkarak dayanışmalarını ifade etti.

Sendikanın uluslararası sorunları tartıştığı oturum, Kürtlerle yapılan bu dayanışma eylemi ile başladı. Yeni seçilen ilk kadın Genel Sekreteri Sharon Graham da afişi kaldıran delegeler arasında yer aldı.

Ayrıca Kürt Halk Önderi’nin durumu İngiltere’nin ana muhalefet partisi İşçi Partisi’nin yıllık konferansında da gündeme geldi. 28 Eylül’de Brighton kentinde yapılan konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük çağrısının yenilendiği bir oturum düzenlendi. Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyası Eşbaşkanı Simon Dubbins’in yönettiği toplantıya, Baroness Christine Blowers, Milletvekili ve Parlamento Karma Kurt Dostluk Grubu Başkanı Lloyd Russell Moyle, Sinn Fein Milletvekili Chris Hazard ve Britanya Halk Meclisi Eşbaşkanı Elif Sarıcan ile HDP Milletvekili Hişyar Özsoy konuşmacı olarak katıldı. Türk devletinin Kürt halkına yönelik kırım uygulamalarını değerlendiren konuşmacılar, Abdullah Öcalan özgürleşmeden bölgede barış, demokrasi ve özgürlüğün yerleşmeyeceğini dile getirdi.

Ayrıca sendikalar 2021 yılının farklı tarihlerinde farklı İngiliz gazetelerine tam sayfa ilanlar vererek, “Abdullah Öcalan’a yönelik insanlık dışı tecrit ve 20 yıllık tutsaklığına son verme zamanı geldi” dediler.

Tam sayfa ilan verilen gazeteler şunlar: Newham Recorder, Saffron Walden Reporter, Inlington, Hackney Gazette, Hucknall Dispatch, The Gazette, The Guardian, Advertiser, Rasen Mail, Sunderlan Cho, Sleaford Standard, Visitor, The News Courier ve The Bucks Berald.

İTALYA: 2021’de İngiltere ile birlikte İtalya da Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle verilen direnişin en etkili ve geniş örgütlediği ülkelerden biri oldu. Özellikle İtalyan sol, demokrat ve devrimci çevrelerde Kürt Halk Önderi önemli destek görmeye devam etti.

Ülkede anti-faşist solda yer alan kültür örgütü ARCI, ulusal meclis toplantısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle yürütülen uluslararası kampanyaya destek kararı aldı. İtalya genelinde bir milyonu aşkın üyesi ve 4 bin 400’ü aşkın derneği olan ARCI, son ulusal meclis toplantısında Kürdistan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çalışacaklarını bildirdi. Kapitalist kültüre karşı, antifaşist ve solcuların 26 Mayıs 1957’de kurduğu sivil topum örgütü ARCI, özellikle kültürel alanın yanı sıra toplumsal ve siyasi alanda faaliyetler yürütüyor.

Aynı şekilde yılın ilk yarısında İtalyan sendikalar da ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ kampanyasına katıldıklarını deklere ettiler. İtalyan sendikaları COBAS, CUB ve UNICOBAS, Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi'nin başlatmış olduğu "Zamanı geldi, Abdullah Öcalan için özgürlük, Türkiye'de adalet ve barış" kampanyasına destek vermek için de BM’ye mektup gönderdi. Bu mektupların BM’ye ulaştığı günlerde Antonio Gramsci Halk Okulu, Il Bene Comune Dergisi ve COBAS Öğretmenler Sendikasi-Sardunya da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülen kampanyaya katıldıklarını bildirdiler.

Ayrıca 2021, İtalya’daki bilim dünyasının da kampanyaya sahip çıktığı yıl olarak kayıtlara geçmeyi başaracaktı. İtalya'nın Calabria Üniversitesi siyasal ve sosyal bilimler fakültesi, akademik senatosunda 74 profesör ve doçent Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için başlatılan kampanyaya destek verdi.

Bilim insanlarının ortak açıklamasında şu ifadeler dikkat çekti: "Kürt halkının lideri, ülkemizde gecikmeli siyasi ilticacı statüsü aldıktan sonra 22 yıldır Türkiye'nin İmralı adasında maksimum güvenlikli bir cezaevinde tutuklu ve tecrit ediliyor. Ne yazık ki uluslararası kuruluşlar Abdullah Öcalan'a en temel insan haklarını bile garanti edemedi.”

2021’de İtalya’nın Calabria bölgesine bağlı olan Cosenza’nın Rende belediyesi de Kürt Halk Önderi Öcalan’a onursal vatandaşlık verme kararı aldı. Rende Belediye Başkanı Marcello Manna, 3 Nisan günü belediye meclisinde yaptığı konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık için lehte oy kullandığını belirterek amaçlarını şöyle özetledi: "Bu kararla insan haklarına verilen önemi vurgulamak istedik. Türkiye’de insan haklarının reddedildiğini vurgulamanın gerekli bir eylem olduğunu düşünüyoruz.”

11 Şubat günü ise İtalya'nın en tanınan ve nitelikli gazetelerinden Il Manifesto'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük isteyen ilan tam sayfa olarak çıktı. İlanı, “Zamanı Geldi, Öcalan İçin Özgürlük” Komitesi, Kürdistan-İtalya Dost Komiteleri Ağı, İtalya-Kürdistan Enformasyon Bürosu tarafından verildi. Birçok dilde aylık olarak çıkan dünyanın saygın dergilerinden Le Monde Diplomatique’in İtalyanca yayınlanan sayısında da benzer bir ilanla kampanya İtalyan kamuoyuna duyuruldu.

ALMANYA: Güney Afrika Kürt Çalışma Grubu (KHRAG) ve Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu’nun (COSATU) “Zamanı Geldi: Türkiye'de adil bir barış için Abdullah Öcalan’a özgürlük" kampanyası ile İngiliz sendikalarının öncülük ettiği diğer kampanya Almanya’da sol, demokratik ve göçmen çevrelerinde yıl boyunca önemli bir destek gördü. Şubat ayında aralarında Tamil Eelam Halk Meclisi, Latinamerika Kongresi Almanya, Ya Basta Netzwerk’in de bulunduğu 10 kuruluş, KHRAG ve COSATU’nun başlattığı kampanyaya katıldığını duyurdu.

Aynı günlerde 17 örgüt ve kuruluş daha “Zamanı Geldi: Türkiye'de Adil Bir Barış İçin Abdullah Öcalan’a Özgürlük" diyerek Güney Afrika’da startı verilen kampanyaya katıldığını kamuoyuna açıkladı. Almanya’da yeni kurulan hükümetin ortaklarından Yeşiller'in gençlik teşkilatlarının bu kuruluşlar arasında yer alması dikkat çekti. Kısa bir süre geçmeden Almanya’nın 33 kentinde örgütlü, bini aşkın üyesi olan Müdahaleci Sol Interventionistische Linke (IL- Müdahaleci Sol) de basın açıklamasıyla kampanyaya katıldığını duyurdu.

Almanya’nın 40 şehrinde şubesi bulunan ve 10 binden fazla üyesi olan tutsaklarla dayanışma örgütü Kızıl Yardım (Rote Hilfe), Yeşiller Partisi’nin NRW ve Hamburg eyaletlerindeki gençlik teşkilatları Grüne Jugend ve mültecilere verdiği destekle Almanya’nın gündemine giren “Seebrücke” isimli kuruluşun kampanyaya sahip çıkması, “Abdulah Öcalan’a özgürlük” talebinin toplumun farklı kesimlerince dile getirildiğinin göstergesi olarak kayıtlara geçti. Ayrıca ülkenin günlük gazetelerinden Junge Welt’de de İngiliz sendikalarının başlattığı kampanyanın tam sayfa çağrısı yayınlandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik ulus ve demokratik konfederalizm, özyönetim, demokratik özerklik teorisi Potsdam üniversitesinde ise ders konusu oldu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Ulus, Demokratik Konfederalizm, Özyönetim, Demokratik Özerklik Teorisi “Anarşist Felsefe, Murray Bookchin'in Toplumsal Ekoloji kavramı ve bir vaka olarak Rojava Devrimi üzerine Seminer Dizisi” adlı ders kapsamında okutulması kararı alındı. Bu kış sömestırında okutulacak derse ilk etapta 25 öğrenci kayıt yaptırdı.

İSVEÇ: Bu ülkede de Kürt Halk Önderi'nin özgürlüğünü isteyen kesimlerin başında sendikalar geldi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümünde açıklama yapan İsveç İşçileri Merkez Organizasyonu (SAC), özgürlük, adalet ve barışın sağlanması için Kürt Halk Önderi'nin serbest bırakılmasını istedi. İsveç'in radikal işçi sendikası olarak bilinen SAC adına açıklamayı sendikanın Genel Sekreteri Erik Bonk yaptı. Bonk, videoya aldığı ve sanal medyadan yayımladığı konuşmasında, Kürt sorununun sadece Türkiye'yi etkilemekle kalmayıp Irak, İran ve Suriye'yi ilgilendirdiğine ve Ortadoğu'nun çözülmeyen en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çekti.

Kürdistanlıların dışında İsveçli sanatçı ve politikacılar da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektuplar yollayarak Kürt Halk Önderi Öcalan'ın serbest bırakılması talep etti. Guterres'e mektup gönderen politikacı ve sanatçılar arasında Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat ile tiyatro sanatçısı Kemal Görgü de yer aldı. Mektubunu gönderirken konuşan Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, ANC'nin lideri Nelson Mandela ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın durumları arasındaki benzerliklere dikkat çekti.

FİNLANDİYA: İskandinavya’nın bir başka ülkesi Finlandiya’da Solcu Gençlik Hareketi (Vasemmistonuorte) “Zamanı Geldi: Türkiye'de adil bir barış için Abdullah Öcalan’a özgürlük" kampanyasına katıldığını duyurdu. Hareket adına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Vasemmistonuorte Genel Sekreteri Henrik Jaakola imzası ile mektup gönderildi. Sosyalizm, demokrasi, feminizm, kırmızı-yeşil çevrecilik ve enternasyonalizm değerleri için mücadele eden Vasemmistonuorte, Finlandiya’nın 9 bölgesinde örgütlü.

NORVEÇ: Bu ülkede ise başta Norveçli Kızıl Parti, Kızıl Gençlik, Fark Yaratan (Changmaker) ve Kürdistan'la Dayanışma örgütleri olmak üzere birçok kurum, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle yürütülen kampanyaya destek verdi. Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğü için Güney Afrika’da başlatılan kampanyaya katıldıklarını duyuran Norveçli kurumlar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e harekete geçme çağrısı yaptı.

DANİMARKA: İskandinavya’nın bir başka ülkesi Danimarka’da da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi “Öcalan’a özgürlük” başlıklı ilanlarla kamuoyuna duyuruldu. Ülkenin başta gelen ulusal gazetelerinden Politiken’de yer alan ilanda Abdullah Öcalan’ın “Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür. Kadın özgür olmadan toplum özgür olamaz” sözleri dikkat çekti. Ülkenin en büyük basın gruplarından biri olan JP/Politikens Hus tarafından çıkarılan Politiken gazetesi, büyük bir okur kitlesine sahip olması dikkat çekti.

Yine Danimarka’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Jyllands-Posten’de de, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümü olan 9 Ekim’de tam sayfa “Abdullah Öcalan’a özgürlük” ilanı yayınladı. İmralı’daki tecrit koşullarına dikkat çekilen duyuruda Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğüne yönelik daha kapsamlı çaba gerektiği ifade edilerek, Danimarka’nın Türkiye'deki demokrasi mücadelesinde aktif rol oynaması istendi. Ayrıca Information gazetesinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talep edilerek Türk devletinin işlediği tecrit suçuna tepki gösterildi.

İSVİÇRE: İsviçreli milletvekili Fehlmann Rielle Laurence 5 Mayıs günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kaldırılması için Federal Meclis’e bir önerge verdi. Crottaz Brigitte Dandrès, Christian de la Reusille, Denis Fridez, Pierre-Alain Friedl, Claudia Funiciello, Tamara Gysi, Barbara Locher, Benguerel Sandra, Marti Min Li Molina, Fabian Munz, Martina Pillier Carrard, Valérie Prezioso Batou Stefania, Plut Jon, Schneider Schüttel Ursula’nın imzaladığı önergede Bern hükümetine önemli şu çağrılar yer aldı.

“Zamanı geldi” kampanyası, dünyanın birçok ülkede olduğu gibi İsviçre basınında yerini buldu. 16 federasyonlu ve 380 bin kayıtlı üyesi olan Unia sendikasının çıkardığı işçi gazetesi, Abdullah Öcalan’ın özgürlük talebinin yer aldığı ilanı sayfalarında paylaştı. Gazete, üç dilde ve her kantonda üyelerine posta yoluyla gönderiliyor. Yine Gauchehebdo isimli dergi de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülen kampanyayı ilan-haber biçiminde sütunlarına taşıdı.

FRANSA: Fransa’da ise işgal sırasında direnişçilerin kurduğu bölgesel gazete La Marseillaise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinin yer aldığı tam sayfa manşetle çıktı. Abdullah Öcalan’ın gülümseyen bir portresini tam sayfa manşetten veren gazete, bu konuya da 4 sayfa ayırdı. Özel sayıda “Kürt Mandelası’nın öyküsü”, “Bölgesel siyasi sorumlular ve dernekler, seçilmişler, onun özgürlüğünü talep ediyor”, “Abdullah Öcalan’ın fikirleri sınırları aşıyor (Eyyüp Doru ile söyleşi)”, “Neden PKK’yi terörist örgütler listesinden çıkarmak gerekiyor?”, “Öcalan kuşağı: Kürdistan’da siyasi bir çözüm için seferber olan bu gençler…” ve “Bizim özgürlüğümüz ve onlarınki birbirine bağlıdır” başlıkları altında konuya yer verildi.

AVUSTRALYA: Bu ülkede de yılın ilk günlerinde ülkenin önemli gazetelerinden The Sydney Morning Herald’e verilen ilanla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için yürütülen kampanya duyuruldu. “Vakit geldi” başlığı altında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış talebinin yer aldığı ilanda İngiliz sendikacıların Abdullah Öcalan’ın posterlerini kaldırırken çekilmiş fotoğraf dikkat çekti. 1831 yılında yayın hayatına başlayan The Sydney Morning Herald’ın günlük okuyucu sayısı 11 milyonun üzerinde.  Bunun 10 milyon 701 bini dijital ortamda gazete okuyucusu olurken, kağıt versiyonu 1,5 milyon civarında satıyor.

Ayrıca Avustralya Demokratik Kürt Toplum Federasyonu (DKTF) ve Amnesty International öncülüğünde Avustralya Federal Parlamentosu'nda Liberal Parti, İşçi Partisi, Yeşiller Partisi, bağımsız senatör ve milletvekilleriyle çok sayıda görüşme gerçekleştirdi. DKTF adına 4 kişinin katıldığı görüşmelerde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecrit gündeme getirildi. Görüşülen isimlerden biri olan Melbourne Milletvekili Peter Khalil, Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin kaygıları ve talepleri hem parti gündemine hem de parlamentoya taşıyacağını, Avrupa’daki ortakları ile de konuyu tartışacaklarını bildirdi.

GANA: Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kırılması ve özgürlüğü talebiyle başlatılan uluslararası kampanyaya Ganalı ACCP (Alliance Creative Community Project- olan Yaratıcı Toplumsal Projelerin Birliği) de BM’ye mektup göndererek katıldı. ACCP Başkanı John Nana Yaw Okyere, örgütü adına BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta Abdullah Öcalan “Milyonlarca Kürt tarafından Kürt halkının meşru temsilcisi ve Türk devletinin baskısına karşı direnişinin lideri” ifadesi yer aldı. 2008’de Gana’da kurulan ACCP, 2013’ten bu yana da Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) statüsüne sahip.

EKVATOR: Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan eserleri Ekvator’un başkenti Quito’daki fuarda sergilendi. Her yıl 10 yayın evinin katılımı ile üç gün süren fuar, bu yıl ilkbahar yağmurlarından dolayı El Utero kültür merkezinde organize edildi. Yazarların söyleşiler için katıldığı fuarda seminer ve paneller COVID salgınından dolayı düzenlenemedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın eserlerinin dışında PKK kurucularından Sakine Cansız’ın “Hep Kavgaydı Yaşamım” isimli kitabı da okuyucularla buluştu. Fuarın yapıldığı kültür merkezine, İmralı’daki tecridi protesto eden ve Kürt Halk Önderi’nin fiziki özgürlüğünü talep eden afişler asıldı.

YARIN: Avrupa Konseyi ve batılı ülkelerin hükümetleri 2021’de nasıl bir pozisyon aldı?