3 hasta tutsak için açıklama: Ölüm riskleri var

3 kentte hasta tutsaklar Mehmet Emin Edemen, Fırat Yağmakan ve Devrim Ayık’ın durumuna dikkat çekildi, hasta tutsakların ölüm riski altında olduğu vurgulandı.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 347. haftasında hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için online basın toplantısı düzenledi. Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Mehmet Emin Edemen’in durumunun ele alındığı toplantıda, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen konuştu.
Çevirmen, “Edemen Koah hastasıdır. Ayrıca guatr, kronikleşmiş bronşit, alerjik rahatsızlıkları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra göz rahatsızlıkları da var ve tüm bu hastalıklarından dolayı da tedavi olması gerekiyor” dedi.
Edemen’in boyun fıtığı rahatsızlığından dolayı hastaneye gittiğini dile getiren Çevirmen, “Gönderdiği mektubunda; boyun fıtığından ameliyat olduğunu, hiç haberi olmadan boynuna platin taktıklarını, buna rağmen ameliyatını yanlış yaptıklarını belirttiğini aktardı. Çevirmen, "Kendisine ‘bundan sonra ikinci ameliyatın çok risklidir ve ikinci ameliyat seni felç bırakabilir’ denilmiştir" vurgusunda bulundu.
Edemen’in tüm hastalıkları için etkin bir tetkik ve tedavi sürecinin yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Çevirmen, "Hastane sevkleri gerçekleştirilmeli ve iyileşmeye dönük her türlü tedbir alınmalıdır" dedi.


İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, “Hasta Mahpuslara Özgürlük” şiarıyla gerçekleştirdikleri açıklamayı salgın nedeniyle online yaptı. İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çiçek tarafından yapılan açıklamada, Kırıklar 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutsak Fırat Yağmakan’ın durumuna dikkat çekildi.
Çiçek, 22 Nisan’da Tarsus 3 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitiren hasta tutsak İsa Gültekin’in ailesine başsağlığı diledi. İHD Mersin Şubesi’nin Gültekin’in ölümünden bir hafta önce serbest bırakılması çağrısı yaptığını anımsatan Çiçek, “Birçok yerde hasta mahpuslara yönelik durumlarını göz önüne seren ve tedavilerinin yapılmasını isteyen, uğradıkları hak ihlallerini anlatan açıklamalarda bulunuyoruz. Herkese, özellikle yetkililere duyuruyoruz, hasta mahpusların tedavi olmamaları sonucu ölümlerinden yetkililer ve ATK sorumludur” dedi.
Çiçek, 14 yıldır cezaevinde olan Fırat Yağmakan’ın derneklerine gönderdiği mektupta 3 kişilik, sağlıksız ve hijyensiz bir koğuşta kaldığını anlattığını ifade etti.
Yağmakan’ın aynı zamanda yüksek tansiyon, astım ve nefes darlığı hastalıkları olduğu bilgisini de paylaşan Çiçek, Yağmakan’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.


İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 475'incisini salgın dolayısıyla sanal medya üzerinden yaptı. Bu haftaki eylemde,  Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Özgür Halk dergisi eski çalışanı Devrim Ayık’ın (30) durumuna dikkat çekildi.
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 27 Kasım’da tecride karşı başlayan süresiz-dönüşümlü açlık grevlerini hatırlatarak, "Duyarsız kalınması ve yetkililerin hukuka aykırı uygulamalarda diretmesi nedeniyle halen  devam etmekte, bu durum mahpusların sağlık ve yaşam hakkını zora sokan bir evreye varmış bulunmaktadır” dedi.  
Ayık’ın Antalya L Tipi Cezaevi’ndeyken, yaşadığı ağır Crohn hastalığının tedavisi cezaevi koşullarında sağlanamadığını belirten Yoleri, tedavisinin yapılabilmesi için Arlık 2019’da tutuksuz yargılanmak üzere  serbest bırakıldığını söyledi. Tedavisi devam ederken, Ocak 2021’de Ayık’ın tekrar tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne götürüldüğünü dile getiren Yoleri, şöyle devam etti: “Devrim Ayık ve başta ağır hasta tutuklular olmak üzere tüm yaşlı, engelli, çocuk ve çocuklu kadın tutuklular serbest kalmalı."