3 kentte kayyum protestosu

Ankara, İstanbul ve İzmir'de AKP-MHP iktidarının kayyum rektör ataması protesto edildi.

Ankara’da Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto etmek amacıyla Söğütözü Metrosu arkasında açıklama düzenledi. Onlarca üniversitelinin katıldığı eylemde, “Akademi biat etmez”, “Cinsiyetçi rektör istemiyoruz”, “Melihler gidecek biz kalacağız” ve “Melih kapım kırıldı fazla kelepçen var mı?” yazılı pankart ve dövizler taşındı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Selcen Yavuz, “Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur ancak üniversite mensuplarının iradesinin hiçe sayılarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir" dedi.
Ortaya çıkan bu antidemokratik uygulamaların üniversitelere zarar verdiğini söyleyen Yavuz, taleplerini sıraladı.
 Açıklamanın ardından “Kayyum rektör istemiyoruz” ve “Melih Bulu rektörümüz değildir” sloganlarıyla parka geçen öğrenciler, kitap okuma etkinliğiyle eylemlerini sonlandırdı.

İZMİR

İzmir’de ikamet eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Melih Bulu'nun atanmasını protesto etmek için Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Kayyum rektör istemiyoruz” pankartının açıldığı eylemde, üniversite öğrencileri adına psikolojik danışmanlıkta okuyan Eylül Yalçın, konuştu.  

Boğaziçi Üniversitesi’ne 1980’lerin askeri rejim döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör atandığına dikkati çeken Yalçın, “Üniversiteler bir ülkenin bilim ve fikir üreten, özgür düşünceyi besleyen en değerli kurumlarıdır ve bu kurumların sürdürülebilmesi ancak akademinin özerkliği ile mümkündür. Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur; ancak üniversite mensuplarının iradesinin hiçe sayılarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir” diye belirtti.  

Açıklamada, "Hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz. Gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılmasını talep ediyoruz" denildi.

İSTANBUL 

Binlerce öğrencinin Kadıköy Rıhtım’daki protesto eylemi başladı. Boğaziçi Üniversitesi’nin yanı sıra çok sayıda üniversite öğrencisinin de katıldığı eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, çok sayıda sendika ve sivil toplum örgütü temsilci ve yöneticisi de destek verdi. Alan polisler tarafından ablukaya alınırken, eylem konuşmalarla devam ediyor.