4 merkezde anadil eylemleri
4 merkezde anadil eylemleri
4 merkezde anadil eylemleri
Kürt halkı Türkiye’de yarın başlayacak yeni eğitim-öğretim yılına boykotla giriyor. İstanbul, Adana, Malatya ve Hakkari’de yapılan anadil etkinliklerinde anadilde eğitim talebi yinelendi, Türkiye’ye “bu utanca son ver” çağrısında bulunuldu.
BDP İstanbul İl Örgütü, "Anadilde eğitim" hakkının tanınması ve okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talepleriyle TZP Kurdî'nin başlattığı DTK ve BDP'nin de destek verdiği bir haftalık okul boykotu çağrısına destek için Galatasaray Lisesi önünde etkinlik düzenledi. Aralarında anadilde eğitimin tanınmamasına tepki olarak çocuklarını okula göndermeyen Hıdır Ercan ailesinin de bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı etkinlikte BDP İl Eş Başkanı Emrullah Bingül ile BDP PM üyeleri Hüseyin Gözen ve Roşan Işıktaş da yer aldı. "Azadiya ziman di çareseriya neteweya demokratike de pêkan a" pankartının açıldığı etkinlikte, "Zimanê me rûmeta me ye", "Bê ziman jiyan nabe", "Anadilde eğitim istiyoruz", "Bê serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Yine etkinliğe katılan çocukların yöresel kıyafet giydiği etkinlikte Kürtçe müzik dinletisi de yapıldı.
Etkinlikte söz alan BDP İl Eş Başkanı Emrullah Bingül, 21. yüzyılda Kürtçenin hala talep ediliyor olmasının Türkiye açısından utanç verici olduğunu belirterek, "20 Milyondan fazla nüfusu olan Kürt halkı, hala kendi dilini talep ediyorsa bu insanlık için bir utançtır. Bu utancın sahibi Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisidir" dedi. Türkiye'nin Türk ve Kürt halkı ile birlikte kurulduğunu ifade eden Bingül, "Bugüne kadar çeşitli politikalarla Kürt dili kabul edilmedi. Kürtler o günden beri ayakta oldu ve kendi dilini konuştu. Artık anadilde eğitimin sağlanması bir gerekliliktir. Bu hak verilmezse bu süreç ilerlemez. Anadil üzerine yapılan hiçbir siyaseti kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. TZP-Kurdî tarafından başlatılan boykot çağrısına da destek verdiklerini açıklayan Bingül, "Biz de çocuklarımızı bir hafta boyunca okula göndermeyeceğimizi ilan ediyoruz" diye konuştu.
Ardından söz alan BDP PM üyesi Hüseyin Gözen de, anadilde eğitim hakkının kutsal ve vazgeçilmeyecek bir değer olduğunu söyledi. Okullarda okutulan ‘Andımız'a da değinen Gözen, yasal ya da anayasal değişikliğe gerek duyulmadan bir yönetmelik değişikliği ile ‘andın’ kaldırılmasının mümkün olduğunu kaydetti. "Anadilde eğitim sağlanırsa ülke bölünür" tartışmalarına da dikkat çeken Gözen, "Bu ülkeyi anadilde eğitim değil, inkar, red, asimilasyon politikaları, dillerin ve inançların önündeki engeller böler" dedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm sürecine ilişkin de konuşan Gözen, "Tüm Türkiye kamuoyunu ve bütün halkları bu yol haritasının arkasında durmaya çağırıyoruz. Türkiye'nin demokratikleşmesini sağlayacak olan tek yol Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın yol haritasıdır" değerlendirmesini yaptı.
Konuşmaların ardından BDP İl Eş Başkan Yardımcısı İlkay Yenigün, İl Örgütü adına açıklama yaptı. Dilin insanların hayatlarını sürdürmeleri açısından yaşamın doğal gelişiminde oluşan bir araç olduğunu ve bu hakkın sağlanmasının devletin sorumluluğu olduğunu kaydeden Yenigün, "Bir dilin eğitim, kültür ve kamusal alanda kullanımına engel olmak, bir başka ifade ile yok oluşuna zemin hazırlamak insanlığa karşı suç işlemektir" dedi. Kürtçe eğitim ve öğretim önündeki yasakların kaldırılması, anadilde eğitimin sağlanması ve ‘Andımız'ın kaldırılmasını talep eden Yenigün, başlatılan "boykot" kampanyasına destek çağrısı yaptı.
Açıklamanın ardından Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları, çaldıkları deflerle etkinliğe destek verdi.
ADANA
BDP Adana İl Örgütü, "Anadilde eğitim" talebine ilişkin parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya BDP PM Üyesi Suzan Kılıç, BDP İl ve İlçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklama yapan BDP Adana İl Eş Başkan Yardımcısı Nihat Doğaner, Kürt çocuklarının kendilerine yabancı bir dille yeni eğitim-öğretim yılına başlayacaklarını ifade ederek, "Cumhuriyetin kuruluş felsefesine yerleştiren tekçi zihniyet politikaları günümüze kadar hızından hiçbir şey kaybetmeden süre gelmiştir. Uygulanan şark ıslahat planı ile Kürt halkının tamamen asimile edilerek tarih sahnesinden silinmesi hedeflenmiştir. Bu dönede kültürel jenositlerin ağırlıklı olarak yaşandığı inkâr ve imha politikaları en katı biçimde uygulanmıştır. Anadilde eğitim tüm Kürtlerin ortak talebidir" dedi.
Doğaner, anadil eğitimi üzerindeki yasakların hala devam etmesinden kaynaklı, okulların açılışının ilk haftasını protesto etmek için çocukları okula göndermeyeceklerini belirtti.
MALATYA
Malatya'da da BDP İl Örgütü, "Anadilde eğitim" hakkının tanınması amacıyla TZP-Kurdî'nin başlattığı bir haftalık boykot kararına katılım çağrısı yapmak amacıyla basın toplantısı yaptı. Parti binasında gerçekleşen toplantıya BDP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Toplantıda konuşan BDP İl Başkanı Abzer Yavaş, Kürt çocuklarının bilmedikleri bir dilde okuma-yazmaya zorlanacağını dile getirerek, "En temel insan hakkı olan anadilde eğitim hakkı, devredilemez ve vazgeçilemez doğal bir haktır. Asla dokunulmaması gerekir. Türkiye devleti kuruluşundan beri Kürt halkı ve Anadolu'daki diğer etnisitelerin bu haklarını engelleyerek insanlık suçu işlemektedir. Evrensel İnsan Hakları İlkeleri'ne, bilime ve uluslararası çağdaş normlara aykırı bu faşizan tutumun terk edilmesini, ilkel bir totaliterlik şeklinde kimliklerin ve kültürlerin soykırımı anlamına gelen bu yaklaşımının derhal sona erdirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Okullarda her zaman okutulan "Andımız"ın hiçbir adalet ölçüsüyle bağdaşmadığı gibi çocukların yalana ve inkara zorlanması demek olduğuna dikkat çeken Yavaş, "Devletin tüm bu asimilasyon politikaları Kürt halkının direnişiyle çöpe atılmış bulunmaktadır. Kürt halkı kaybettiğini, kaybettiği yerde arayıp bulma yeteneğine kavuşmuş bir halktır" şeklinde konuştu.
HAKKARİ
Hakkari'de ise, "anadilde eğitim" talebi ile topladıkları imzaları yarın Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edeceklerini duyuran KURDÎ-DER ve Eğitim Sen Hakkari şubeleri, kitlesel yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.
KURDÎ-DER ve Eğitim Sen Hakkari şubeleri öncülüğünde anadilde eğitim talebiyle kentin değişik noktalarında kurulan imza stantlarında toplanan yaklaşık 10 bin imzanın yarın Hakkari Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edileceği açıklandı. KURDÎ-DER ve Eğitim Sen tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, halkın yarın saat 13.00'da başlayacak kitlesel yürüyüşe katılması çağrısı yapıldı. Açıklamada, şunlar belirtildi: "Anadilde eğitim için başlattığımız imza kampanyamız doğrultusunda, daha önce birçok girişimde bulunmuş, ilimizdeki STK'lar öncülüğünde, Milli Eğitim yetkilileri ve vali yardımcılarıyla görüşme yapılmış ve anadilde eğitim talebimiz ilgili tüm kurumlara iletilmiştir. Halkımızın da yoğun katılımıyla toplamış olduğumuz yaklaşık 10 bin dilekçeyi, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etmek için yarın saat 13.00'da belediye binası önünde toplanıp Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüyeceğiz. Tüm değerli halkımızı yarınki anadil yürüyüşüne davet ediyoruz."