6 gazetecinin duruşması görüldü

Berat Albayrak’a ait e-posta yazışmalarını haberleştiren 6 gazetecinin duruşması görüldü.

Gazeteciler Ömer Çelik, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sargın ve Metin Yoksu hakkında eski Türk Enerji Bakanı Berat Albayrak'a ait elektronik e-posta yazışmalarını haberleştirdikleri için “örgüt üyeliği”, “örgüt propagandası”, “bilişim sistemini engelleme” ve “verileri yok etme” iddialarıyla açılan davanın karar duruşması İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya Derya Okatan ve Mahir Kanaat ile avukatları katıldı. Ömer Çelik ve Metin Yoksu ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Duruşma savcısı 7 Aralık tarihinde sunduğu mütalaasını tekrar etti. Katılan Berat Albayrak’ın avukatı, sanıkların iddianame doğrultusunda cezalandırılmasını istedi.
Okatan, "Yapılan paylaşımlar haberdir" vurgusunda bulunurken, Kanaat da "Biz gazeteciyiz. İnsan mesleğini yaptığı için yargılanamaz” diye belirtti.
Yoksu ise "Gazetecilik mahkemelerde yargılanacak bir meslek grubu olmamalı" dedi.
Çelik de "Haberin konusu olan verilerin suç olarak işlem görmesi gerekirken bu haberleri yapan gazeteciler yargılanıyor” dedi.
Mahkeme heyeti Tunca Öğreten, Metin Yoksu, Ömer Çelik, Eray Sargın ve Mahir Kanaat'in "verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" suçlamasıyla 1’er yıl 8 ay hapisle cezalandırılmalarına, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla beraatlarına karar verdi. Derya Okatan ise beraat etti. Bunun yanı sıra Kanaat’a “örgüte üye olmak”tan ve Öğreten’in “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”ten beraatına karar verildi.  
Öğreten, Yoksu, Çelik, Sargın ve Kanaat’e verilen 1’er yıl 8’er ay hapis cezasının ertelenmesine karar verildi. Mahkeme, verilen cezaların ertelenmesi sebebiyle tüm gazeteciler hakkındaki adli kontrol tedbirlerini kaldırdı.