Çepni: Tehlike altındaki türlerin avlanması yasaklansın

HDP İzmir Milletvekili, Meclis’e sunduğu bir soru önergesinde nesli tehdit altında olan türlere yönelik avcılığın tamamen yasaklanmasını istedi.

Çepni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için meclise bir soru önergesi verdi.

Doğa tahribatı, çevre kirliliği, iklim değişiklikleri ve bilinçsiz avlanmanın canlı türleri üzerindeki tehditlerine dikkat çeken Çepni, “Yeryüzünde birçok canlı türü yok olmuş ve yok olma sınırına gelmiştir. Kuşlar, doğadaki birçok döngünün sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamakta, ekosistemlerdeki canlı çeşitliliğini dengelemektedir” dedi.

Önergede, “Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından 2015 yılında dünya üzerinde nesli tehlikede olan hayvanlar kategorisine alınan üveyik ve elmabaş patkan kuşlarının avlanması birçok ülkede yasak olduğu halde, ülkemizde halen yasaldır. Bu iki tür gerçekten yok olmanın eşiğine gelmiştir” ifadeleri yer aldı.

Çepni, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kurulduğu 2005 yılından itibaren IUCN üyesi olduğunu ve IUCN tarafından belirlenen nesli tehlikede olan listedeki türleri korumakla yükümlü olduğunu vurguladı.

“Avlak Yönetimi Bilgi Sistem Talimatı (AVBİS) korunması gereken kuş türlerinin avlanmasına izin vardır” diyen Çepni, şunları ifade etti: “Bakanlık, çevreci kuruluşların nesli tehlike altında olan kuş türlerinin av listesinden çıkartılması taleplerini ve bu konudaki çalışmalarını görmezden gelmektir. Av listesinde bulunan kuş türleri ile ilgili bilimsel verilerle karar alınması ve bu iki türün üveyik (Streptopelia turtur) ve elmabaş patkanın (Aythya ferina) ava kapatılması, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan türlerin avının tamamen yasaklanması gerekmektedir.”