Çerkezoğlu: 1 Mayıs yasak tanımaz!

1 Mayıs 1977’de katledilenler için Kazancı Yokuşu'nda yapılan anmada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "1 Mayıs yasak tanımaz; 1 Mayıs ‘ı en yaygın ve coşkulu bir biçimde yine alanlarda, meydanlarda, iş yerlerinde kutlayacağız” dedi.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, 1 Mayıs 1977'de katledilenleri Taksim'de bulunan Kazancı Yokuşu'nda andı. Polis ablukası altında gerçekleşen anmaya, HDP milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, CHP Milletvekili Ali Şeker, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

“1 Mayıs” yazılı pankartın açıldığı anma, kanlı 1 Mayıs’ta katledilenler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek Gulan” sloganının atıldığı anmada, sendika ve meslek örgütleri adına ortak açıklama DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu tarafından yapıldı.

‘BİZ YOKSULLAŞIRKEN SERMAYE BU DÖNEMDE SERVETİNE SERVET KATTI!’

İktidarın salgın politikalarını işçi, emekçi ve halkı değil bir avuç patronları koruyan politikalar olarak şekillendiğini hatırlatan Çerkezoğlu, Türkiye’ de bu dönemde en büyük istihdam kaybının yaşadığını, kadın işsizliğinin cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığı ve sözde işten çıkartma yasağına rağmen, Kod-29 ile binlerce işçi işten çıkartılırken, ücretli izin adı altında binlercesinin 39 TL’ye mahkum edildiğini vurguladı.

Bir taraftan “Ne olursa olsun çarklar dönecek” anlayışıyla işçiler virüsle burun buruna çalışmaya mahkum edilirken, bir avuç sermayedarın kârlarına kâr kattığına işaret eden Çerkezoğlu, “Son 1 yılda Türkiye’de 26 Dolar milyarderinin serveti 38 milyardan 53 milyara çıktı. Bizler yoksullaşıyoruz, işsiz kalıyoruz ve ayda 39 TL ‘ye yaşamaya mahkum ediliyoruz ama sermeye iktidarın politikaları sayesinde servetlerine servet katıyor” dedi.

‘İKTİDARIN SALGIN POLİTİKALARI SINIF AYRIMCILIĞINA DÖNÜŞMÜŞTÜR!’

Birkaç gün önce kapanma adı altında açıkladıkları önlemler paketinde yine işçi sınıfının olmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, Covid -19’u bir işçi sınıfı hastalığı haline getiren sermaye ve onun iktidarının politikalarının yine aynı şekilde devam ettiğini kaydetti.

Tam kapanma da işçilerin yüzde 60’ın çalışmaya mahkum edildiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Yarın sabah bu ülkede 16.5 milyon işçi işine gidecek, akşam evine dönecek. Bizler açısından tam bir kapanma yok; işçi sınıfı açısından sınıf ayrımcılığı var. Bugün iktidarın salgın politikaları da açıkça bir sınıf ayrımcılığına dönüşmüştür” diye vurguladı.

‘YİNE ALANLARDA, MEYDANLARDA OLACAĞIZ!’

Bu 1 Mayıs ‘ta yasak ve baskılara rağmen alanlarda olacaklarını ve umudu hep birlikte büyüteceklerini kaydeden Çerkezoğlu, “Tarihin hiçbir döneminde 1 Mayıs yasaklanamamıştır. 1 Mayıs yasak tanımaz, 1 Mayıs yasaklarla önüne geçilemez. O yüzden bir kez diyoruz ki; 1 Mayıs 1977’de kaybettiğimiz arkadaşlarımızın talepleriyle, onların taleplerini ve mücadelesini bugünlere taşıyarak yine alanlarda, meydanlarda, iş yerlerinde en yaygın ve coşkulu bir biçimde kutlayacağız” vurgusunda bulundu.

Çerkezoğlu, son olarak talepleri şöyle sıraladı:

“-Herkese aşı, herkese eşit gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurmalıdır

-Çalışırken hastalanan emekçiler için Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin

-Kod-29 ve ücretsiz izin zulmüne son

-İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere.”