Çok sayıda kentte Kobanê Davası protestoları

HDP il örgütleri, AKP-MHP iktidarının Kobanê Davası'nı protesto etti, demokratik kamuoyunu dayanışmaya çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) il örgütleri, 28’i rehin tutulan 108 kişinin yargılandığı, bugün duruşması görülen Kobanê Davası’nı protesto etti.

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü'nün Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan eylemde, "Kobané Davası hukuki değildir, kumpas davasına boyun eğmeyeceğiz" pankartı açıldı, "HDP halktır yargılanamaz" sloganları atıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Alevi- Bektaşi Derneği, TÖP İl Örgütü, Yeşiller- Sol Parti, Mor Dayanışma Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü ve SYKP İl Örgütü yöneticileri de eyleme destek verdi. HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur, "Bu kumpas davası, topluma ve demokrasi mücadelesine karşı açılmış bir davadır” dedi.


MARDİN

 HDP Mardin İl Örgütü, il binası önünde açıklama yaptı. Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, "HDP’nin kadın mücadelesine, demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesine yönelik açılan Kobanê Davası’nda yargılanacak olan AKP-MHP iktidarı olacaktır" dedi, dayanışma çağrısı yaptı.


ŞIRNAK

HDP Şırnak İl Örgütü de il binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.
Kamuoyuna dayanışmayı büyütme çağrısı yapan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, "Kobanê Davası’na karşı dayanışmayı büyütelim, bu kumpası demokrasi ve toplumu savunma davasına dönüştürelim. Her türlü savaş politikasına karşı sesimizi yükseltelim. Başta demokratik kamuoyu olmak üzere, tüm sivil toplum kurum ve kuruluşlarını bu yalan ve talan düzenine karşı durmaya çağırıyoruz" diye belirtti.


AMED

HDP Amed İl Örgütü, Yenişehir İlçe Örgütü binasında açıklama yaptı. Açıklamaya HDP il ve ilçe yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi.
HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Kobanê Davası’nın AKP-MHP iktidarı tarafından yürütülen siyasi bir dava olduğunu vurguladı. Davanın yalan ve iftiralarla hazırlandığını, kumpas bir dava olduğunu ifade eden Ceylan, “Toplumu rehin almayı ve demokrasiyi boğmayı amaçlayan bu dava, IŞİD zihniyetinin sürdüğünü göstermektedir" dedi.
Her şeye rağmen bu davanın sonunda yargılanacak olanın AKP-MHP iktidarı olacağını kaydeden Ceylan, “Başta demokratik kamuoyu olmak üzere, tüm sivil toplum kurum ve kuruluşlarını bu yalan ve talan düzenine karşı durmaya çağırıyoruz” diye belirtti.

 
URFA

HDP Urfa İl Örgütü, il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP Urfa Milletvekili HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda HDP’li katıldı.
Ömer Öcalan, tarihi günlerden geçildiğinin altını çizdi, "2014 ve öncesinde Kobanê’de büyük bir zulüm vardı. Suruç’un karşısında bir tarih yazılıyordu. Kobanê’den yüzbinlerce kişi bir gece zulümden kaçıp Suruç’a sığındı. Buna karşı partimiz demokrasi çağrısı yaptı” diye belirtti.
Ardından kurum ve kuruluşların adına ortak açıklamayı HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan okudu.


VAN

HDP Van İl Örgütü Kobanê Davası'na ilişkin açıklama yaptı. HDP İl Örgütü binasında yapılan açıklamayı okuyan HDP İl Yöneticisi Sedat Alkan, "Kobanê Davası’na karşı dayanışmayı büyütelim, bu kumpası demokrasi ve toplumu savunma davasına dönüştürelim. Her türlü savaş politikasına karşı sesimizi yükseltelim. Başta demokratik kamuoyu olmak üzere, tüm sivil toplum kurum ve kuruluşlarını bu yalan ve yalan düzenine karşı durmaya çağırıyoruz" dedi.

 
MUŞ

HDP Muş İl Örgütü’nde yapılan toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Sibel Genç, Kobanê Davası’nın siyasi baskılarla açıldığını belirtti. Hukuksuz uygulamalara karşı mücadele vurgusu yapan Genç, demokratik kitle örgütlerini HDP ile dayanışmaya çağırdı.


HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü’nde yapılan toplantıda konuşan HDP İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, “Kobanê Davası’na karşı dayanışmayı büyütelim, bu kumpası demokrasi ve toplumu savunma davasına dönüştürelim” diye konuştu.


SİİRT

 Siirt’e ise HDP İl Örgütü binasında yapılan basın açıklamasına parti yöneticileri katıldı. Açıklamayı okuyan HDP İl Eşbaşkanı Yusuf Batur, toplumu rehin almayı ve demokrasiyi boğmayı amaçlayan davanın IŞİD zihniyetinin sürdüğünün bir göstergesi olduğunu söyledi.

 
DERSİM

Dersim’de de HDP İl Örgütü tarafından Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapıldı, "Hukuksuzluğa inat eşitlik mücadelemizden vazgeçmiyoruz" yazılı pankart açıldı. Açıklamayı yapan HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, AKP-MHP iktidarının  Kobanî davası üzerinden demokratik siyaseti boğmaya çalıştığını belirtti.
Diğer taraftan da Kürt düşmanı bir politikayla, sınır ötesi operasyonlarla yayılmacı bir siyasetin hedeflendiğini dile getiren Yeşil, "Kürt halkının kazanımlarına yapılan bütün saldırıları kınıyoruz" dedi.
Yeşil, Kobanê davasına karşı dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

 
ANTEP

HDP Antep İl Örgütü, Gölbaşı Caddesi’nde bulunan parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) temsilcileri ve çok sayıda HDP üyesi katıldı. Açıklamayı HDP İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sorumlusu Mehmet Dağ okudu.