İç Anadolu’daki cezaevleri: Ölüm, işkence, hak ihlali

İç Anadolu'da bulunan cezaevlerinde son 3 ayda 62 hak ihlali başvurusu yapıldı, ikisi ağır hasta olmak üzere 13 tutsak yaşamını yitirdi, 17 tutsak da işkenceye uğradı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, İç Anadolu Bölge Hapishaneleri 3 Aylık Hak İhlal Raporu’nu basın toplantısıyla duyurdu. İHD Ankara Şube'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan İHD’li Avukat Ömer Faruk Yazmacı, “Komisyonumuza yapılan başvurular ile ilgili olarak hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için ilgili kamu kurumlarına gerekli yazılar yazılmıştır. İç Anadolu Bölgesindeki hapishanelerde ‘İmralı Tecridine son verilmesi ve hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin sonlandırılması’ talepli süresiz-dönüşümlü açlık grevleri devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Yazmacı, 3 ayda 13 tutsağın yaşamını yitirdiğini belirtirken, “Cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere en az 1.605 hasta tutuklu bulunmaktadır.  İç Anadolu Bölge Hapishanelerinde ise 46’si kadın olmak üzere en az 284 hasta mahpus bulunmaktadır. Bunların 98’i ağır hasta mahpustur" dedi.

İç Anadolu Bölgesinde bulunan cezaevlerinde en az 17 tutsağın işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını dile getiren Yazmacı, Kürtçe mektupların da geri gönderildiğini söyledi.

Tutukluların iletişim haklarını kullanmalarına engel olunduğunu belirten Yazmacı, Kürtçe mektupların “tercüman yok” denilerek geri gönderildiğini söyledi.

YAPILMASI GEREKENLER

Yazmacı, hak ihlallerinin bir an önce durdurulması için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

“* Hapishanelere bağımsız sağlık kurumlarının girmesine ve inceleme yapmasına izin verilmelidir. *Hapishanelerin denetiminde başta meslek kuruluşları ve insan hakları örgütleri olmak üzere ilgili kuruluşların yer alacakları şekilde yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

* Ailelerinden uzakta olan mahpusların, maddi koşullar ve hastalıklar nedeniyle gelemeyen ailelerine yakın cezaevlerine nakil talepleri kabul edilmelidir.

* Cezaevlerinde meydana gelen intihar vakalarının önüne geçmek için mahpusları ruh ve bedensel bütünlüklerine yönelik tehditler ortadan kaldırılmalı, insan onuruna yaraşır uygulamalar geliştirilmelidir. Gerekli önlemi almayan ve etkisi olan kişiler varsa etkin soruşturmalar yapılmalı ve yaptırımlar uygulanmalıdır.

* Cezaevlerindeki sağlık personeli sayısı arttırılmalıdır. Hastaların havasız, kışın soğuk, yazın sıcak ringler ile hastaneye sevk edilmesi, hastane önlerinde ringler içerisinde saatlerce bekletilmesi uygulamalarına son verilmelidir. Ağır hastaların ring araçları ile değil ambulansla hastanelere sevki sağlanmalıdır. Tek kişilik ring aracı tamamen kaldırılmalıdır.”