İHD: Açlık grevindeki tutsaklar ölüm sınırında!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, açlık grevindeki siyasi tutsakların  ölüm sınırına geldiğine dikkat çekerek, İmralı tecridinin derhal sona erdirilmesini istedi. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Marmara Bölgesi’nde açlık grevini sürdüren siyasi tutsakların son durumuna ilişkin hazırladığı raporunu Taksim'de bulunan binasında açıkladı. 

Cumartesi Annesi Hanım Tosun, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Üyesi Avukat Şule Recepoğlu ve insan hakları savunucularının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, "Yasalar uygulansın, açlık grevi talepleri karşılansın” yazılı pankart asıldı. 

BAKIRKÖY'DE 'ZORLA MÜDAHALE' TEHDİDİ

İHD Hapishaneler Komisyonu’na yapılan başvurular ve siyasi tutsaklarla yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerden yola çıkılarak hazırlanan rapor, İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Avukat Zeynep Ceren Boztoprak tarafından okundu. Marmara Bölgesi hapishanelerinde toplam 715 mahpusun açlık grevinde olduğuna dikkat çeken Boztoprak, Bakırköy, Gebze, Kandıra, Silivri, Tekirdağ hapishanelerde açlık grevindeki tutsakların sağlık durumunu ve giderek artan hak ihlallerini paylaştı. 

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde toplam 25 siyasi mahpusun açlık grevinde olduğunu aktaran Boztoprak, 16 Aralık 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde olan 4 kadın mahpusun unutkanlık ve uykusuzluk sorunu çektiğini, aşırı kilo kaybı, kusma, kalp çarpıntısı, ishal gibi şikayetlerinin arttığını ve artık avukat görüşüne çıkmakta zorlandıklarını belirtti. Boztoprak, tecrit kırılana kadar açlık grevlerini sürdürmekte kararlı olan mahpusların hapishane idaresi tarafından her fırsatta zorla müdahaleyle tehdit edildiğine dikkat çekti.

'GEBZE'DE HAK İHLALLERİ VE İŞKENCE ARTTI'

Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde 16 Aralık’tan bu yana açlık grevindeki mahpusların çok fazla kilo kaybettiğini, mide bulantısı, kemik batması şikayetlerinin olduğunu aktaran Boztoprak, grevdeki bir kadın mahpusun vücudunda döküntüler başladığına dikkat çekti. Açlık grevindeki mahpuslara yönelik hak ihlallerinin de giderek arttığına işaret eden Boztoprak, şunları kaydetti: 

“Mahpuslar, tecridi protesto etmek yaşamına son veren Ayten Beçet isimli mahpustan bahsedildiğinde telefon görüşmesinin idare tarafından kesildiğini anlattı. Yine açlık grevleri başladığından bu yana idarenin baskıyı artırdığını, birkaç gün önce arama yapmak üzere koğuşa geldiklerinde bir infaz koruma memurunun bir mahpusun yatağının altında muhafaza ettiği PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterini kırıştırdığını, ardından koruma memurlarının mahpusa saldırdığını, boynundan darp edilerek yaralandığını, diğer bazı mahpusların da darp edildiğini, darp edilenler arasında açlık grevinde olan mahpusların da bulunduğunu ve darp edilenler hakkında idari soruşturma başlatıldığına dair tebligat yapıldığı beyan edildi. Açlık grevinde olan bir kadın mahpus; (Ceza İnfaz Kurumu tarafından alınan kısıtlılık kararı gereğince infaz koruma memurunun nezaretinde ve kamera kaydı ile görüşme yapılmıştır.) Kısıtlılık kararını kabul etmediklerini, bu nedenle bu karar kapsamında yer alan grevcilerin avukat görüşü yapmayarak kararı protesto edeceklerini belirtmiş, bu kararı duyurmak üzere bir defaya mahsus görüşme yaptığını ifade etmiştir.”

KANDIRA'DA 3 KEZ AÇLIK GREVİNE GİREN KADIN TUTSAK

Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde 28 Şubat 2019 tarihinde bu yana açlık grevinde olan bir kadının mahpusunun durumuna dikkat çeken Boztoprak, 24 yıldır hapishanede tutulan mahpusun daha önce de 3 defa açlık grevine girdiğini, vücudunun artık zorlandığını, halsizliğin ve uykusuzluk şikayetlerinin arttığını belirtti. 

AÇLIK GREVİNDEKİ MİLLETVEKİLİ: TECRİT KALKANA KADAR MÜCADELE 

Boztoprak, 14 Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde olan HDP milletvekilinin de beyanını ismini vermeyerek paylaşarak, "Kadın milletvekilli, seçilmişlerin haksızca cezaevinde tutulduğunu, bu hukuksuzluğun ancak tecrit uygulamasına son verilmesi halinde ortadan kalkacağını, bulundukları hapishanede iki seçilmiş milletvekili olarak tecrit sona erdirilinceye kadar greve devam etmekte kararlı olduklarını ifade etti” dedi. 

SİLİVRİ'DE DE ZORLA MÜDAHALE GİRİŞİMİ 

Silivri 5 No’lu Hapishanesi’nde 5 Ocak 2019 tarihinden bu yana açlık grevinde olan bir erkek mahpusun durumuna dikkat çeken Boztoprak, erkek mahpusun 48 kiloya düştüğünü, kalp çarpıntılarının ve ışığa karşı hassasiyetinin arttığını, kemik ve kas ağrılarının yoğun olduğunu aktardı. Açlık grevindeki bir erkek mahpusun ise 3 Nisan 2019 tarihinde kampüs içerisindeki hastaneye götürüldüğü ve zorla müdahaleye tabi tutulmak istendiğine dikkat çeken Boztoprak, müdahaleyi kabul etmeyen mahpusun kampüs hastanesinin nezarethanesinde 6-7 saat bekletildiğini belirtti. 

TEKİRDAĞ’DA KARBONİDRAT VE TUZ VERİLMİYOR 

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde üç erkek mahpusla yapılan görüşmeyi de aktaran Boztoprak, mahpusların beyanlarını şöyle paylaştı: “Bir mahpus kendisinin açlık grevlerine başlamadan önce ülser hastası olduğunu ve sık periyotlu ( 3 günde bir)migren atağı yaşadığını beyan etmiştir. Açlık grevinde olan bir başka mahpus 10 yıldır kalın bağırsakta polipler nedeniyle takip altında olduğunu, defalarca ameliyat geçirdiğini ve yüzlerce polip alındığını, yine ameliyat olması gerektiğini, bunun için açlık grevlerinin bitmesini beklediğini beyan etmiştir. Açlık grevinde olan bir başka mahpus, prostat hastası olduğunu, sol bacakta damar tıkanıklığı yaşadığını, ağrı ve üşüme ile düşük tansiyon ve diş hastalıkları olduğunu beyan etmiştir.”

Özellikle 16 Aralık 2018 tarihinde açlık grevine başlayan siyasi mahpusların sağlık durumunun giderek kötüleştiğini belirten Boztoprak, mahpusların 10-17 kilo kaybettiğini, midede ağrı ve yanma, bulantı, kusma olduğunu aktardı. Hapishane idaresi tarafından karbonat verilmediğini, tuzu kendi imkânlarıyla aldıklarını, vitamin olarak öncesinde Benexol şu anda Apikobal verildiğini, kişi başı toplam 3 litre su ve iki küçük meyve suyu verildiğini beyan ettiklerinin bilgisini paylaştı. 

ADALET BALANLIĞI CEZAEVİ İZLEME HEYETİ’NDEN ZİYARET 

Boztoprak, ayrıca açlık grevinin 40'ıncı ve 93’üncü gününde Adalet Bakanlığı Cezaevi İzleme Heyeti görevlileri tarafından cezaevine ziyaret gerçekleştirildiğini ve bazı mahpuslarla görüşmeler yapıldığını da belirtti. Açlık grevi eylemi nedeniyle mahpuslara disiplin soruşturmaları açıldığını ve birçoğuna iletişim cezası verildiğini aktaran Boztoprak, mahpusların İHD’ye mektup göndermesinin de engellendiğine işaret etti. 

'ÖLÜM SINIRI' UYARISI: TECRİT HEMEN KALKMALI!

Açlık grevlerindeki yüzlerce mahpusun ölüm sınırına geldiğinin uyarısında bulunan Boztoprak, sözlerini şöyle noktaladı: “Darbe dönemlerinde bile görülmeyen bir atmosfer oluşmuş durumda. İhlaller ya sessizlikle karşılanır ya da ne yazık ki desteklenir hale gelinmiştir. Hal böyleyken barış talebi ve bir hukuksuzluğun, tecridin sona erdirilmesi talebiyle başlayan eylemlere sessiz kalma devlet ve hükümet yetkilileri için sadece siyasi hata değil, olağan bir hukuk ortamında suç da teşkil etmektedir. Siyasi partilerin, medyanın, sivil toplum kuruluşlarını, hak, adalet ve demokrasi inancını kaybetmeyen kişi ve grupların bu ağır durumu tersine çevirecek girişimlerde bulunmaları tarihi bir sorumluluktur. Tecrit bir an önce kaldırılmalı, ceza infaz rejimi hukuki hale getirilmelidir.”