İHD ağır hasta Koçer Özdal’a ‘yaşam hakkı’ istedi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, ağır hasta tutsak Koçer Özdal’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. İHD; ağır hasta tutsaklara “yaşam hakkı” istedi.

İHD Amed Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında, İHD’nin hasta tutsakların sesi olmak ve duyarlı kılmak için 2008’de başlattığı kampanyanın üzerinden 10 yıl geçtiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “Bu 10 yıl içerisinde göstermiş olduğumuz çabalar ne acıdır ki yetkili makamlar tarafından çoğunlukla karşılık bulmamıştır. Yüzlerce ağır hasta mahpus yaşamını yitirmiş, ailesi yanında son günlerini bile geçirememiştir” denildi.

İHD, aynı acıların yaşanmaması için ağır hasta Koçer Özdal’ın durumuna dikkat çekti.

Özdal, 60 yaşında. 2014 yılında Muş’ta tutuklanmış ve hakkındaki ağır müebbet hapis cezası 2016’da onaylanmış. Aynı yıl, tek kişilik hücrede kalmaya başlamış. Tutuklanmadan önce herhangi bir sağlık sorunu olmayan Özdal, ağır hasta haline geldi.

İHD, tutsağın durumuna ilişkin şunları ifade etti: “Tutuklanmadan önce herhangi bir sağlık sorunu olmayan Koçer Özdal mahpusluğunun 4. yılında Bafra T Tipi KCİK’te yaşadığı şiddetli ağrılardan dolayı hastaneye gitmiş ve kendisine mesane kanseri teşhisi konulmuştur. Aynı süreçte tansiyon rahatsızlıkları ortaya çıktığından ve böbrekleri de iflas ettiğinden düzenli olarak diyalize girerek hayatını sürdürmek durumunda kalmıştır.”

Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi:

“Okuma yazması olmayan Koçer Özdal’ın arkadaşlarının aktardığına göre 2 yıldır tutulduğu hücrede yaşından ve yaşadığı ağır hastalıktan dolayı ihtiyaçlarını karşılayamamakta ve ilaçları zamanında verilmediği için tedavisi aksamaktadır. Bunun yanında Kayseri 2 No’lu T Tipi KCİK’te ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olan oğlu Savcı Özdal ile aynı hapishanede bir araya gelme talepleri de karşılanmamakta böylece oğlunun kendisine refakat edebilme imkânı da ortadan kaldırılmış bulunmaktadır.

Yaşadığı ihlaller birçok kez basına yansıyan Koçer Özdal, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ameliyat olmak üzere Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmiş ancak ‘mahkûm koğuşu’ tadilatta olduğu için ameliyatı yapılmamıştır. Bunun üzerine Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi de Koçer Özdal’ı Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk etmiş ancak orada da ‘mahkûm koğuşu’ uygun olmadığından dolayı ameliyat yapılamamıştır.

Tedavisinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle durumu daha da ağırlaşan Koçer Özdal şu anda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ‘mahkûm koğuşunda’ tutulmaktadır. Kendisini ziyarete gelen aile üyeleri savcılık görüş iznini günler sonraya verdiği için görüş yapamamışlardır. Doktorlarla görüşen aile” idrar torbasının kanser nedeniyle alınacağını ancak böbreklerinin fonksiyonlarını yitirmesi nedeniyle, tomografi ve tetkiklerin devam ettiğini böbreklerle ilgili bölüm doktorlarının görüşünü beklediklerini, gerekirse böbreklerinde alınacağını hastanın durumunun ciddiyetini aile ile paylaşmışlardır.

Koçer Özdal’ın sağlık durumu ile ilgili almış olduğumuz başvuru kısaca bu şekilde beyan edilmiştir.

Bizler insan hakları savunucuları olarak hapishanelerde yeni ölümlerin olmasını istemiyoruz.10 yıldır vicdanlara seslendik. Yaşam hakkının kutsallığından bahsettik. Ayrıca Birleşmiş Milletler resmi belgesi olan ve üye ülkelerce de kabul edilen İstanbul Protokolü gereği, tutuklu ve hükümlü konumda da olsa her “Hasta’nın kendi doktorunu seçme ve raporlarının bağımsız bilirkişilerce hazırlanmasını isteme hakkı vardır dedik.” Özellikle ağır hasta mahpusların yakınları yanında tedavilerine devam edebilmesini ve mahpusların bir veda hakkına dahi erişemeden yaşamlarını yitirmemesi gerektiğini söyledik.”

Koçer Özdal’a özgürlük isteyen İHD, “merhamet değil, vicdan değil, insaf değil, lütuf değil 401 ağır hasta mahpus için yaşam hakkı istiyoruz!” diye noktaladı.