İHD’den birçok kentte açlık grevi nöbeti

İHD, açlık grevlerine dikkat çekmek için "Yaşama ses ver" sloganıyla 1 günlük nöbet eylemi düzenledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çekmek için birçok kentte "Yaşama ses ver" sloganıyla 1 günlük nöbet eylemi düzenledi.

İZMİR

Nöbet öncesi açıklama yapan İHD İzmir Şube Sekreteri Ahmet Çiçek, “Peşi peşine gelen ölümler istemiyoruz. Kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz. Tüm yetkilileri görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Yetkililer yasal hukuklarını kullanmasını istiyoruz” dedi.

İHD Meclis Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Mehmet Aker de, tutsakların talebi karşılanıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini dile getirerek, müzakere yollarının açılması gerektiğini söyledi. 

İHD Şube Üyesi Nizamettin Aktaş, “Bu devletin insanlara reva gördüğü Mahmut Esat Bozkurt zulmü 96 yıldır aralıksız sürüyor. Zulüm ve ölüm bir ülkenin hukukunu çürüten en büyük değersizliktir” diye konuştu.

İmralı tecridine karşı 3 kez açlık grevine giren tutsak Özkan Yaşar’ın annesi Hazal Yaşar da, oğlunun günbegün eridiğini belirterek, çocuklarının ölmesini istemediklerini söyledi. Yaşar, cezaevinde bir cenazenin daha çıkması durumunda tek sorumlunun Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı olacağını ifade etti.  

Açıklamanın ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) il eşbaşkanları ve Parti Meclisi (PM) üyeleri dernek binasını ziyaret etti. 

BATMAN 

İHD Batman Şubesi’nin dernek binasında yaptığı toplantısına da insan hakları savunucularının yanı sıra tutsak yakınları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile HDP Batman il yöneticileri katıldı. 

İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, demokratik kamuoyunun açlık grevlerine daha fazla duyarlı olması için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade etti. Yıldız, tecridin kaldırılması noktasında yaşamlara son verilmesinin kabul edilemez olduğunu ve bu tarz eylemlere başvurulmaması gerektiğine vurgu yaptı. Birleşmiş Milletler Mandela Kuralları olmak üzere Türkiye’nin, yasalarına aykırı uygulamalarına son vermesi çağrısında bulunan Yıldız, "Umuyoruz ki bu çağrımıza uyulur ve bir daha hiç kimse yaşamına son vermez, tecrit kaldırılır ve açlık grevleri sona erdirilir" dedi.  

Aileler, akşam saat 21.00'e kadar İHD şubesinde nöbet tutacak. 

AMED

Amed'deki eyleme HDP Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı da  destek verdi. Açıklamayı İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun yaptı. 

Zeytun, cezaevlerinde fedai eylem düzenleyen tutsakların isimlerini hatırlatırken, siyasi iktidarın bir an önce sorumlu davranarak tecridi kaldırması gerektiğini belirtti. Zeytun, yüzün üzerindeki cezaevinde binlerce kişi tarafından devam ettirilen süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerinde gelinen aşamanın oldukça ciddi olduğunu belirtti. 

Zeytun, “Gerek açlık grevcilerinin sağlık durumlarının izlenmesi, gerekse de taleplerin demokratik kamuoyu tarafından duyulduğunun ortaya konabilmesi için bağımsız heyetlerin ve bağımsız hekimlerinin cezaevlerine girmesine izin verilmelidir. Siyasi iktidar bu husustaki sorumluluğunu görmeli ve bir an önce bu talepleri karşılamalıdır" dedi.

Eylemde, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulunuldu.