İHD, Gezi Direnişi'nde katledilenleri andı

İHD İstanbul Şubesi, Gezi Direnişi'nde katledilenleri anarak, AKP-MHP iktidarının baskı ve saldırılarının sürdüğüne dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Gezi Parkı direnişinin 8. yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, hak ve özgürlüklere yönelik baskıcı ve yasakçı tutumun devam ettiği ifade edilerek, zulmün katlanılmaz boyutlara ulaştığına vurgu yapıldı.

 'AYNI UYGULAMALAR SÜRÜYOR'

Açıklamada, halka uygulanan şiddetin yanı sıra, siyasal iktidarın, emniyet güçlerinin ve sonrasında etkin soruşturma yürütmeyen yargının tutumu kınandı. Açıklamada, AKP-MHP iktidarının baskıcı ve yasakçı tutumunun sürdüğü belirtildi.
Gezi Parkı’nda barışçıl protestolara sert polis saldırılarının eylemlerin giderek yayılmasına yol açtığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “İktidar, temel haklara yönelik haksız baskıyı sonlandırmak ve halkın taleplerine kulak vermek yerine, bu barışçıl protestoları şiddet kullanarak bastırma yoluna gitmiş, emniyet güçlerinin doğrudan yaşam hakkına ve vücut bütünlüğüne yönelik müdahaleleri ve sağlık hakkına erişimi engellemeleri neticesinde 12 kişi hayatını kaybetmişti. Sonrasında, bu olayların yaşanmasına neden olanlar hakkında etkin hiçbir adli ya da idari işlem yapılmadı. Ama 5653 kişi hakkında gösterilere katıldığı, sağlık yardımı sunduğu ve benzeri iddialarla  dava açıldı, zulme karşı direnme hakkını kullananlar cezalandırıldı.”
Açıklamada, Gezi'de katledilenler anılırken, "Halkı nefes alamaz hale getiren baskı politikalarını ve devlet şiddetini bir kere daha kınıyor; barış, demokrasi ve insan haklarını talep etmekten, insanca bir yaşam için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi ifade ediyoruz” denildi.