İHD: Hasta tutsak Özer'in durumu ağır

İHD İstanbul Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsak Şemsettin Özer’in durumunun ağır olduğunu belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eylemi 473’üncüsünü yaptı. Salgın dolayısıyla sanal medya üzerinden gerçekleşen açıklamada, Samsun Bafra T Tipi Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Şemsettin Özer’in durumuna dikkat çekildi. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu sözcüsü Mehmet Acettin, siyasi tutsaklar üzerindeki tecridin ağırlaşmasının sebebinin İmralı Cezaevi’ndeki tecridin genişletilmesinden kaynaklandığını ifade etti. 5’inci ayını dolduran açlık grevlerine de değinen Acettin, tutsakların eylemlerinin bir uyarı niteliğinde olduğunu, süresiz dönüşümsüz hale evrilmemesi için yetkilileri göreve çağırdı.

'TÜM HASTA TUTSAKLAR BIRAKILMALI'

Acettin, 27 yıldır tutsak bulunan Şemsettin Özer’in bugüne kadar çok kez farkı cezaevlerine sürgün edildiğini ifade ederek, birçok hastalığa cezaevinde yakalandığını belirtti. Acettin, Özer’in yakınlarından aldığı bilgiye ise şu şekilde paylaştı:
“3 ay önce nefes almakta zorlanması üzerine hapishane revirine kaldırılmış, sonrasında acil olarak hastaneye sevk edilmiş ve gırtlak kanseri teşhisi konularak tekrar hapishaneye getirilmiştir. İki haftada bir götürüldüğü Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisine başlanmış, ancak tedavi sürecinde durumu daha da ağırlaşmıştır. Fenalaşıp nefes alamaz hale gelince acil müdahale edilerek boğazına cihaz takılmasının ardından, bir gün yoğun bakımda tutulmuş, sonra normal servise çıkarılmış ve hemen ardından, hapishaneye getirilip yine tek kişilik karantina odasına konulmuştur. Karantina koşullarında daha da kötüleşen Özer, gırtlak kanseri nedeniyle 6 Nisan 2021’de Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ameliyat edilmiştir.”

 Acettin, “Felsefe ile kendini arayan insan” ve “Ömrümün 7 günü” isimli kitapların yazarı olan Özer’in iyileşmek, yaşamını sürdürmek ve tekrardan kitap yazmak istediğini söyledi. Özer’in tedavisinin dışarıda sürdürülmesi için infaz ertelemesi talebinin kabul edilmesi gerektiğini belirten Acettin, tüm hasta tutsakların tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması için gerekenin yapılması ve salgın koşulları gözetilerek tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.