İHD ırkçı saldırılara karşı açlık grevindeki Balaban ile dayanıştı

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde uğradığı ırkçı saldırılara karşı 35 gündür açlık grevinde olan tutsak Mehmet Balaban'a dayanışma faksı gönderdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde Kürt olduğu için cezaevi idaresi ve adli tutuklular tarafından uğradığı ırkçı saldırıya karşı ağzını diken ve 35 gündür açlık grevinde olan tutsak Mehmet Balaban’a dayanışma faksı gönderdi.

Taksim Sıraselviler Postanesi önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları, "Tekirdağ 2 No'lu T Tipinde işkenceye son verilsin, Mehmet Balaban'ın talepleri kabul edilsin" pankartını açarak, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" ve "Mehmet Balaban yalnız değildir" sloganları attı.

YOLERİ: BALABAN’IN SAĞLIK DURUMU CİDDİYETİNİ KORUYOR !

Polis ablukası altında gerçekleşen açıklama öncesi söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Balaban için Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne, Adalet Bakanlığı’na ve çeşitli kurumlara başvurularda bulunduklarını ancak hiçbir cevap alamadıklarını söyledi. Balaban'ın sağlık durumu ciddiyetini koruduğuna dikkat çeken Yoleri, acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

IRKÇI SALDIRILARA KARŞI 31 AĞUSTOS’TAN BU YANA AÇLIK GREVİNDE

Konuşmanın ardından İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu adına açıklamayı okuyan Meral Nergis Şahin, Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Hapishanesi'nde bulunan adli tutuklu Mehmet Balaban, Kürt olmasından kaynaklı olarak sürekli baskı, şiddet ve işkencelere maruz kaldığına dikkat çekerek sözlerine başladı.

Balaban’ın gardiyanların tarafından sistematik hale gelen bu ırkçı saldırı ve hakaretleri durdurmak için boğazını kestiğini anlatan Şahin, götürüldüğü hastanede hakkında darp raporu verildiği gibi yazdığı hiçbir şikayet dilekçesi dikkate alınmadığı için 31 Ağustos tarihinden bu yana açlık grevinde olduğunu belirtti.

BASKILAR SON BULANA KADAR EYLEMİNE DEVAM EDECEK

Şahin, açlık grevine girdiğini 2 Eylül’de ailesine telefonla bildiren Balaban’ın ailesine bu ırkçı saldırıların cezaevi birinci müdür ve başgardiyan Mehmet Ali Kılıç sorumlu olduğunu belirttiğini söyledi. Şahin, ailesiyle gerçekleştirdiği görüş sonrası dudaklarını diken Balaban’ın baskı son bulana kadar da eylemine devam edeceğinin de bilgisini verdiğini aktardı.

ABLASINA 9 AY GÖRÜŞ CEZASI VERİLDİ

Ailenin görüşüş esnasında Mehmet Balaban'ın vücudunun çeşitli yerlerinde darp izleri olduğunu ve boğazındaki dikiş izlerini gördüğünü aktardığına da paylaşan Şahin, "Ailesi bu duruma tepki gösterince de zorla görüş yerinden çıkartılmış ve ablasına 9 ay görüş cezası verilmiştir" dedi.

IRKÇI SALDIRILAR SON BULSUN !

Balaban ailesinin oğullarının üzerindeki baskının son bulmasını istediğini için İHD’ye başvurduğunu vurgulayan Şahin, "Bu başvuru sonrasında gönüllü avukatımız iki kez Mehmet Balabanı hapishanede ziyaret etmiş, ayrıca iddiaların araştırılması ve sorumlulukları belirlenenler hakkında adli ve idari işlemlerin başlatılması ile bu muamelenin durdurulması yönünde ivedi tedbirler alınması talebi ile, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na, Tekirdağ Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'na ve Adalet Bakanlığı CTEGM'ne 16 Eylül 2019 tarihinde yazılar gönderilmiştir" diye konuştu.

SAĞLIK DURUMU HIZLA BOZULUYOR

Şahin son olarak, Balaban'ın telefon aracılığıyla ailesine aktardıklarını şöyle aktardı: "Mehmet Balaban'ın uğradığı hak ihlallerinin devam ettiği, açlık grevini sürdürdüğü, dudaklarının halen dikişli olduğu, sağlık durumunun hızla bozulduğu yönünde olduğundan bu kere de faks yolu ile başvurularımızı yeniliyoruz."

Açıklama tutuklu Mehmet Balaban'a çekilen dayanışma fakslarla son buldu.