İHD'nin nöbetlerinde savaş politikalarına tepki

İHD'nin 'Barış Nöbeti' eylemi bu hafta kadın mücadelesine adandı. Eylemlerde savaş politikaları protesto edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi ve şubelerinin her ayın ilk cuma günü düzenlediği 'Barış Nöbeti' eylemi bu hafta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla kadın mücadelesine adadı.

 
ANKARA
İHD Ankara Şubesi, nöbeti 'Kadınlar barış istiyor' başlığıyla gerçekleştirdi. İHD Ankara Şubesi binasındaki etkinlikte açıklamayı İHD Üyesi Neylan Solmaz okudu.
Devrimci 78’liler kuşağı ve İHD üyelerinin katıldığı nöbette, savaş politikalarına tepki gösterildi, 8 Mart selamlandı.

 
AMED
İHD Amed Şubesi, Barış Nöbeti’ni Bajarê Nû (Yenişehir) ilçesinde bulunan dernek binasında sürdürdü. Nöbete Barış Anneleri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi ve Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAH-DER) katıldı. Ortak basın metnini İHD Amed Şube Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu okudu.


DEİRSİM 
İHD Dersim Şubesi’nin etkinliğinde konuşan Dernek Yöneticisi Hüseyin Yaşar Sezgin, dünya genelinde yaşanan savaşlara dikkat çekti, en çok kadınların çok boyutlu hak ihlaline uğradığını söyledi.
Açıklamada, "16 ve 17 Mart tarihlerinde Amed’de düzenleyeceğimiz Barış Konferansı’nda barış taleplerimizi bir kez daha ve yüksek sesle dile getireceğiz" denildi.


ÊLIH 
İHD Êlih Şubesi'nin etkinliğinde açıklamayı İHD Êlih Yönetim Kurulu Üyesi, Avukat Sümeyye Gültekin Aykut okudu.
Sümeyye Gültekin Aykut, "Çatışma ve savaş yönteminin devlet tarafından tercih edilmesiyle birlikte, baskı ortamında şiddetin öne çıkması, beraberinde nefret dilinin gelişmesi, kadına yönelik şiddetin artması, kadın cinayetlerinin önlenememesi ancak bu şiddet ortamıyla izah edilebilir” dedi.

 
MERSİN
İHD Mersin Şubesi de “Barış Nöbeti” eyleminin bu haftaki konusunu kadın mücadelesine ayırdı. Dernek binasında yapılan nöbete çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Etkinlikte konuşan İHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Fatoş Sarıkaya, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadına yönelik şiddetin tamamen ortadan kalktığı, erkek egemen, feodal ve militer sistemin sorgulandığı yeni bir sürecin başlamasını diliyoruz" dedi.


ADANA, ANTALYA, HATAY
İHD Adana Şubesi üyeleri de savaş politikalarına karşı dernek binasında bir araya geldi. Nöbete çok sayıda insan hakları savunucusunun yanı sıra DEM Parti yöneticileri ile belediye başkan adayları katıldı.
Antalya ve Hatay'daki etkinliklerde de 8 Mart selamlandı, savaş politikaları kınandı.