İHD yüzde 71 ağır hasta olan Özçelik’in tahliyesini istedi

İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Dilan Ateş, yüzde 71 engelli hasta tutuklu Kemal Özçelik’in "Cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen serbest bırakılmadığını söyleyerek, tahliye edilmesini istedi.

Cezaevlerinde tutulan hasta tutsakların sağlık durumuna dikkati çekmek için her hafta eylem yapan Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 329'uncu haftasında video mesaj yayınladı. İnternet üzerinde paylaşılan videoda konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu Üyesi Dilan Ateş, 2013 yılından bu yana Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “Ceza infaz kurumlarında kalabilir” raporu verilen işlem sayısının bin 330 olduğunu belirtti.

GEÇ MÜDAHALE EDİLDİ

Cezaevlerinde yaşanan ölümlerin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Ateş, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutuklu Kemal Özçelik’in sağlık durumuna aktardı. Özçelik’in 27 yıldır cezaevinde tutulduğunu dile getiren Ateş, “2003 yılında ağır bir kalp krizi geçirmiş ve kalp damarları büyük oranda tıkanmıştır. Bu sebeple anjiyo yapılmış ancak damarların açılmaması üzerine Bypass ameliyatı geçirmiş, 3 adet kalp damarı değiştirilmiştir. Zamanında müdahale yapılmadığı için kalpte kimi kalıcı hasarlar meydana gelmiştir. Kalbin sol tarafında büyümenin olması sebebiyle ritmik olarak kalbin dengesi bozulmuştur. Yıllardır düzenli ilaç kullanarak hayatta kalmaya çalışmaktadır” diye konuştu.

NEFES ALMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Özçelik’in kalp sorununun yanı sıra diyabet, hipertansiyon, kolesterol, böbrek yetmezliği, akciğerde su toplaması ve bu hastalıklara bağlı görme kaybı, göz damarlarında tıkanıklık; el, kol ve bacaklarda şişme, nefes darlığı gibi sorunlar yaşadığını belirten Ateş, “Akciğerlerinde yoğun şekilde su toplandığı, nefes ve solunum yetmezliğinin tehlikeli ve hayati sınırlara geldiği, durumunun ciddi olduğu belirtilip 6 gün boyunca yoğun bakımda tutulmuştur. Yoğun bakımda durumu stabil hale getirildiyse de söz konusu sağlık problemleri, şiddetli öksürük, nefes almada ve konuşmada dahi güçlük çekmeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Özçelik'in kendi ihtiyaçlarını karşılamayacak durumda olduğunu vurgulayan Ateş, 71 engelli raporu bulunan Özçelik’in derhal serbest bırakılmasını istedi.