İlerici Enternasyonal: HDP yalnız değildir

Aralarında Noam Chomsky, Yanis Varufakis ve Bernie Sanders gibi isimlerin olduğu İlerici Enternasyonal, Kobanê Davası'nın ilk duruşmasına bir heyet yollama kararı aldı.

İlerici Enternasyonal (Progressive International), 26 Nisan’da görülecek Kobanê Davası'nın ilk duruşmasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile dayanışmak amacıyla bir bildiri yayınladı.

Duvar gazetesinin haberine göre, İlerici Enternasyonal bir heyetle duruşmaya katılacağını bildirdi.

 “Türkiye’de demokrasi yargılanıyor. Onu savunmak için seferber oluyoruz” başlığını taşıyan bildiride, HDP’nin yalnız olmadığı vurgulandı.

Hükümetlerin hukuku bir savaş aracı olarak kullandığı tepkisinde bulunan İlerici Enternasyonal, “HDP yalnız değildir. Erdoğan iktidarını konsolide etmeye çalışırken, yasalar yoluyla savaşın veya 'lawfare'in taktikleri Türkiye çapında avukatlara, gazetecilere, aktivistlere ve siyasi temsilcilere karşı kullanılıyor” dedi.  

17’inci yüzyılda ortaya çıkan lawfare kavramı, 1975 yılından itibaren kullanılmaya başlandı. Bu taktik, adaleti siyasi olarak araçsallaştırmayı hedefliyor.

“İlerici Enternasyonal, demokrasiyi savunmak, 'lawfare'e direnmek ve tarihi Kobanê davasına tanıklık etmek için seferber olarak Ankara'ya gidiyor” denilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Polonya parlamentosunda Razem üyesi Maciej Konieczny, Yunanistan'daki Mera25 partisinin baş hukuk müşaviri Eva Ampazi ve İlerici Enternasyonel'in Genel Koordinatörü David Adler'den oluşan heyet, Türkiye'ye iki ana amaçla geliyor. İlki, HDP'yle dayanışma içinde durmak. Onların değerleri -barış, çoğulculuk, feminizm ve enternasyonalizm- bizim projemizin merkezinde yer alıyor. Onların mücadelesi, dünya için bir esin kaynağı.

İkincisi, her yerdeki reaksiyoner güçlere bir sinyal göndermek. Ankara'dan Brasilia'ya, İlerici Enternasyonal halk egemenliğini tehdit edildiği her yerde korumaya hazırdır. Kobanê davası pazartesi günü başlıyor olabilir ama orada bitmiyor. 45 gün sürecek Kobanê davası, bütün kıtalardaki bütün ilerici güçlerin dayanışmasını gerektirecektir. Çünkü yargılanan demokrasi olacak ve onu savunmak bizim tarihsel sorumluluğumuzdur."