İMO’dan Van’da deprem uyarısı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi Başkanı Fırat Durmaz, son 10 yıl içinde üç büyük deprem yaşayan Van’da, olası bir depreme karşı hiçbir önlemin alınmadığını söyledi.

Son 9 yıl içinde üç büyük deprem yaşayan ve 700 kişinin öldüğü Van’da olası bir depreme karşı herhangi bir önlem alınmadı. Çözüm olarak sadece TOKİ konutları konulurken, TOKİ dışında kalan yerleşim alanlarında vatandaşlar büyük risklerle karşı karşıya.

ANF’ye konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Fırat Durmaz, Van’ın yaşadığı deprem tecrübesine rağmen bugüne dahi olası bir depremde yıkımın daha büyük olacağını kaydetti. 2011 depreminden herhangi bir ders çıkarılmadığını kaydeden Durmaz, Van’da sağlıklı hizmet süresini doldurmuş binaların tespitinin dahi yapılmadığını vurguladı. Durmaz, “Deprem esnasında ve sonrasında gereken tedbirler ve eylemlerle ilgili bir plan yok. STK ve devlet kurumlarının beraber oluşturacağı bir eylem planının hazırlanması gerekiyor. Bu konuda yeterli birikime sahip değiliz. Sağlıklı hizmet süresini doldurmuş binalar bir deprem esnasında büyük felaketlere yol açabilir” dedi.

UYGUNSUZ İMAR İZİNLERİ

Deprem konusunda yerel yönetimlere büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü hatırlatan Durmaz, Van’da neredeyse her yerin imara açıldığını ve bunun da riski arttırdığını kaydetti. Zemin değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde yapılaşma konusunda yerel yönetimlerin teşvikte bulunmasının önemine işaret Durmaz, şunları söyledi: “Maalesef Van’da imarın nereye doğru kayacağına dair bir netlik yok. Sıvılaşma riskinin olduğu bölgelere şu anda büyük binalar inşa ediliyor. Olası bir depremde buna karşı önlem alınmadıysa - ki alınmıyor- bu binalar çok büyük hasara, can ve mal kaybına yol açar. Van’ın imarının kendi başına buyruk gelişmesinin önüne geçilmelidir.” 

KAYYUMLAR STK’LARI CİDDİYE ALMIYOR

Kamu kurumlarıyla birlikte çalışmaları gerektiğini ama kayyum yönetimleri tarafından ciddiye alınmadıklarını belirten Durmaz, “Davet taleplerimize cevap dahi verilmiyor. Bu oldukça endişe verici bir durum. Toplumumuzda deprem bilinci yok. Bu eksikliğin faturasını deprem esnasında ödüyoruz. Bu bilinci aşılamamız lazım. Etkinlikler, sempozyomlar, afişler, tatbikatlarla insanlara bunu sürekli hatırlatmamız lazım. Aksi durumda doğal afete hazırlıksız yakalanıyoruz. Biz bunun farkındayız ve bu anlamda ki çalışmalarımızı sürdürüyoruz ama ilgili kurumların da bu bilinçle yaklaşması lazım” şeklinde konuştu.

TOKİ SORUNLARI AĞIRLAŞTIRIYOR

Depremlerden sonra merkezi hükümetin depremzedelere mağduriyeti gidermek için TOKİ marifetiyle konut yaptığını hatırlatan Durmaz, bunun bir çözüm olmadığını söyledi. Deprem felaketlerinin sadece ekonomik boyutuyla ele alınmasının bir hata olduğunu vurgulayan Durmaz, şunları ekledi: “TOKİ ile insanlar adeta göçe zorlanıyor. Mahalle ortamına alışmış insanları şehrin ücra bir köşesine yapılan toplu konuta yerleştiriyorsunuz. Bu aynı zamanda psikolojik sorunlara yol açıyor. Merkezi hükümet burada ticaret yapıyor ve TOKİ bize göre depreme karşı alınmış bir tedbir ya da çözüm değil.”