İran uranyum zenginleştirme oranını üç kat daha arttırdı

Viyana’da 2015 Nükleer Anlaşması’nın yenilenmesi için müzakereler sürerken, İran yönetimi

ülkesinin uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştirme kararı aldığını duyurdu.

Anlaşmanın imzacıları diğer ülkelerin tepkisini çeken karar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araghşi tarafından Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (AIEA) İdare Direktörü Rafael Grossi’ye gönderilen bir mektupla iletildi.

Tahran yönetiminin İsrail’i sorumlu gösterdiği geçtiğimiz gün yaşanan bir nükleer tesisindeki sabotajdan sonra gelen kararda, uranyumun yüzde 60 oranında zenginleştirileceği bilgisi verildi.

İran’ın kararına 2015’teki Nükleer Anlaşması’nın imzacılarından Fransa tarafından tepki gösterildi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysée’den yapılan açıklamada, kararın ‘koordineli bir cevap gerektiren ağır bir gelişme’ olduğunun altı çizildi.

İran heyeti halen Avusturya’nın başkenti Viyana’da anlaşmanın tarafları ABD, Birleşik Krallık, Çin, Rusya ve Almanya ile müzakerelerini sürdürüyor. Anlaşmanın tarafı ABD, 2018’de Donald Trump’ın aldığı bir kararla çekilmiş ve İran’a yönelik yaptırımları yeniden devreye koymuştu.

Anlaşma, İran’ın uranyumu en fazla yüzde 3,67 oranında zenginleştirmesine izin verirken, nükleer tesislerin gözlemcilere açılması karşılığında yıllardır süren yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak yeni ABD yönetimiyle müzakerelerde henüz ilerleme olmadığı bir dönemde Tahran’dan bu oranın yüzde 20’ye çıkarıldığı duyurulmuştu. Uranyumun yüzde 90’ın üzerinde zenginleştirilmesi halinde ise askeri amaçlarla kullanımı mümkün.

İran yönetimi, Pazar günü Natanz’daki bir tesise düzenlenen sabotajdan İsrail’i sorumlu tutmuş ve bunun Viyana’daki müzakereleri baltalama amaçlı olduğunu iddia etmişti.