İşkence yapılan ve kaybedilen Kırbayır'ın akıbeti soruldu

Türk askeri tarafından gözaltına alınıp işkence yapılan ve kaybedilen Cemil Kırbayır'ın akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kayıplar Komisyonu, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla sürdürdüğü eyleminde bu hafta, 13 Eylül 1980’de Ardahan’da evinde gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır’nın akıbetini sordu. Eski Sümerbank önünde bir araya gelen İHD üyeleri, "Kayıplar belli failler nerede" ve "Kayıplar vicdanındır sahip çık" pankartları açtı. Cemil Kırbayır’ın hikayesini İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Caner Canlı okudu.

GÖZALTINDA İŞKENCE GÖRDÜ

Cemil Kırbayır ve Cumartesi Anneleri'nin simgesi Berfo Ana'yı anan Canlı, Cemil Kırbayır’ın sorgusunu yapanların daha önce de işkence suçundan ceza aldığını belirtti.

 Olayla ilgili başlayan soruşturmanın da zamana yayılarak unutturulmak istendiğini ifade eden Canlı, Kırbayır’la birlikte gözaltında olan Cengiz Kaya’nın işkencelere tanıklık ettiğini söyledi. Kaya’nın tanıklığına rağmen faillerin cezalandırılmadığını vurgulayan Canlı “Devlet; Berfo Ana’ya verdiği sözü tutmadı. Ne oğlu Cemil'in kemikleri bulundu ne de katilleri yargılandı. Yargıtay 8’inci Dairesi bu davada ‘zaman aşımı’ kararı verdi. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Cezasızlık ve zaman aşımı geleneğinden vaz geçilmelidir. Berfo Ana'nın ve Cumartesi Annelerinin talebi talebimizdir” diye konuştu.

 

YanıtlaYönlendir