İstanbul'da 1 Mayıs şehitleri anıldı

Demokratik kitle örgütleri, 1 Mayıs 1977'de katledilenleri İstanbul'daki Kazancı Yokuşu'nda andı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 78’liler Girişimi, Demokratik Aleviler Derneği (DAD), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşil Sol Parti, “Kanlı 1 Mayıs” olarak adlandırılan 1977’deki 1 Mayıs’ta hayatını kaybedenleri Taksim Meydanı’nda bulunan Kazancı Yokuşu’nda andı. Hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı anma saygı duruşuyla başladı.

 Ortak açıklamayı 78’liler Girişimi’nden İsmail Ağan, okudu.

'İKTİDAR KATLİAMLARI DA KULLANDI'

AKP iktidarının 2010 Anayasa referandumundan önce, 1 Mayıs 1977, 1978 Maraş ve 1980 Çorum katliamlarını araştırmak için Meclis bünyesinde bir "Adalet Komisyonu" kurulacağını vaatlerinde bulunduğunu söyleyen Ağan, fakat katliamların suçlularının ortaya çıkarılmadığını ifade etti. Ağan,  “Çok geçmeden anlaşıldı ki iktidar, Anayasa referandumu sonuçlarını etkilemek için siyaset yapıyor. Halkın acılarını politik gündem malzemesi yapmak adaletsizliktir” diye belirtti.

'TAKSİM MEYDANI'NI BİTİRMEYİ İSTİYORLAR'

Taksim Meydanı’nın kamusal bir alan olduğunu ifade eden Ağan, “Dünyanın her ülkesinde böyle alanlar var. Modern zamanların kamusal alanları bu gibi meydanlardır. Çağdaş insan itiraz eden insandır. Egemen muktedirler, halka karşı suç işleyenler, halkın itirazlarını duymak istemiyorlar, kamusal özgürlük alanlarını yasaklıyorlar. Taksim Meydanı'nın kamusallığını bitirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

'YASAK SADECE İŞÇİLERE!'

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise salgının 1 Mayıs’ı yasaklamanın gerekçesi olarak kullanıldığını dile getirerek, “Biz bütün salgın döneminde öğrendik sefalet ve yasak sadece işçiler için var. Taksim 1 Mayıs Meydanı’dır. Burada yapılan anma 1 Mayıs’ı hangi bedellerle kazanıldığının göstergesidir. İşçi sınıfı 1 Mayıs’ı uğruna can vererek kazanmıştır. Bilinsin ve duyulsun ki 1 Mayıs işçi sınıfının bayramıdır. İşçi sınıfının mücadele günüdür. Onun uğrunu bedel ödeyenler bedel ödemekten kaçınmazlar” dedi.

 Anma etkinliği, Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.