İstanbul’da ırkçı saldırı: Bir Suriyeli mülteci daha katledildi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Bayrampaşa ilçesinde yaşayan bir Suriyeli mültecinin ırkçı saldırıya maruz kaldığını ve hayatını kaybettiğini açıkladı.

İHD İstanbul Şubesi, Bayrampaşa’da katledilen Suriyeli göçmen Naif Elnaif’e ilişkin yaptığı açıklamada, Elnaif’in yaşadığı evine gelen ırkçı bir grup tarafından katledildiğini belirtti.

Cumhuriyet Başsavcılığı'na katliamın aydınlatılması için harekete geçme çağıran İHD, bu cinayetin aydınlatılmasını istedi.

İHD, “2022 yılının ilk 10 gününde yaşanan çok sayıda ırkçı saldırı, ırkçılığın vardığı tehlikeli noktayı gözler önüne sermiş olup, ırkçı saldırıların önlemesi konusunda devlet yetkililerini acil önlemler  alınması konusunda uyarıyoruz. Irkçılığın önlenmesinde güçlü bir toplumsal duyarlılığa da ihtiyaç olduğu görülmekle, herkesi ırkçılıkla mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Türkiye’de Kürtlere yönelik sistematik ırkçılıkla birlikte mülteciler de sık sık ırkçı saldırıların hedefi oluyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 23 Aralık’ta yaptığı açıklamada Halepli bir gencin Antep’te uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini bildirmişti.  SOHR’a göre Suriyeli genç Mehmûd Mihemed Şobek, birlikte kaldığı bir Türk ile yaşanan sorunları çözmekle uğraşırken, göğsünden vuruldu.

SOHR, 16 Kasım’da İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde Suriyeli 3 mültecinin, bir saldırgan tarafından gece uyku halindeyken yakılarak katledildiğini duyurmuştu. Açılan soruşturmaya da kısıtlama kararı getirildi. Hükümetin denetimindeki kaynaklar, failin “akli dengesinin bozuk” olduğunu servis etti. Ancak İnsan Hakları Derneği (İHD) olayın “tasarlanarak ırkçı saikle” işlendiği tespitinde bulundu.