İstanbul'da tutsak basın emekçileri için eylem

Özgür basın emekçileri, rehin tutulan gazeteci arkadaşlarının davalarına dikkat çekmek için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyelerinin destek verdiği eylemde, “Gazetecilik suç değildir, tutuklu gazetecilere özgürlük” yazılı pankart açıldı, tutsak gazetecilerin fotoğrafları taşındı. Sık sık  “Özgür basın susturulamaz” sloganlarını atan gazeteciler, meslektaşlarının  isimleri  tek tek sayarak, “çıkacak, yine yazacak” diye haykırdı. 

Eylemde  söz alan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Üyesi Safiye Alağaş, "tutuklu arkadaşlarımız için açıklama yaptığımız şu saatlerde, gözaltına alınan Yeni Yaşam gazetesi çalışanı 7 arkadaşımız  savcılığa çıkartılıyor olacak. Hepsinin serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu. Gazetecilerin gerçekleri yazdıkları için gözaltına alınıp tutuklandığını vurgulayan Alağaş, “Gözaltılar, tutuklamalar bizleri yıldıramayacaktır. Bizler gerçeklerden taviz vermeden yazmaya devam edeceğiz” dedi.

'GERÇEĞİ YAZMANIN BEDELİ ÖDETİLİYOR’

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Üyesi Kevser Özkaynak, gazetecilerin ve gazetecilik mesleğinin adeta terbiye edilmeye; gerçeklerin sesinin şiddet ve baskı yoluyla susturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçildiğini belirtti. Keyfiyetin vardığı noktayı, “Haber yapmamız, soru sormamız, görüntü çekmemiz, hatta yaptığımız haberleri paylaşmamız bile suç sayılıyor, hakkımızda davalar açılıyor” diyerek özetleyen Özkaynak,  gazetecilerin ortaya çıkardığı gerçekler karşısında sorumluların yargılanması gerekirken bedel yine gazetecilere ödetildiğine işaret etti.  

‘ARKADAŞLARIMIZIN GAZETECİLİĞİNE TANIĞIZ'

Özkaynak, Aralık ayında, Etkin Haber Ajansı muhabirleri İsminaz Temel,  Pınar Gayıp, Semiha Şahin, Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları Hicran Ürün, Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul ve Mehmet Ali Çelebi bu hafta ikinci kez duruşmaya çıkacağını söyledi. Özkaynak, duruşmalara katılım çağrısı yaptı.  “Birlikte haber takibi yaptıkları arkadaşlarının gazeteciliklerine tanığız” vurgusunu yapan Özkaynak, tutsak gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. 

DURUŞMA BİLGİLERİ PAYLAŞILDI

Özkaynak, duruşma tarihlerini şöyle paylaştı: “29 Kasım Perşembe günü İstanbul 27.Ağır Ceza Mahkemesi’nde ETHA çalışanı İsminaz Temel’in, 5 Aralık Çarşamba günü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yine ETHA çalışanları Pınar Gayıp ile Semiha Şahin’in duruşmaları görülecek. 6 Aralık Perşembe günü ise İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanlarının duruşması görülecek. Dava kapsamında tutuklu olan Hicran Ürün, Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul, Mehmet Ali Çelebi ile birlikte toplam 14 kişi yargılanıyor.”

TEMEL’İN MESAJI

Daha sonra tutuklu ETHA Muhabiri İsminaz Temel’in gönderdiği mesaj ETHA Muhabiri Ebru Yiğit tarafından okundu. Temel'in mesajı şöyle:

"Sevgili dostlar, değerli meslektaşlarım; Şimdi sizinle aynı gökyüzüne bakıyorum. Çünkü sesiniz hep sesim oldu, yürekleriniz yüreğimin atışını güçlendirdi. Bir yılı aşan mahpusluğumda inceliğin en değerlisi olan dayanışmayla yanımda oldunuz. Sonsuz sevgiler, iyi ki varsınız! Gözaltı, tutuklama ve baskılarla gazeteciliğin hedef alındığı bu ülkede, onurlu gazetecilik ve özgür basın geleneği bedellerle bugüne geldi. ‘Öyle basın masınla olmaz’ diyen tüm zihniyetler karanlık iktidarlarını inşa etmek için önce gazetecileri hedef aldı. Bugün yaşanan süreç bunun açık özetidir. Ancak dünden bugüne yaşanan baskı ve zora rağmen gerçeğin izinden giden gazeteciler de susmadı, susturulamadı. Tek birimiz dahi hapiste kalmayana dek, baskı ve zor sona erene dek mücadelemizi sürdüreceğiz. İçeride ya da dışarıda. Özgürlüğümüzün de, umut dolu geleceğimizin de teminatı mücadelemizdir. 29 Kasım’da görüşmek ve bu kez sarılmak umuduyla. Hepinizi dostlukla kucaklıyorum.”