İsveç Sol Parti'den Ann Linde'ye İmralı sorusu

İsveç Sol Parti, yazılı bir soru önergesiyle 21 yıldan bu yana İmralı Adası'nda tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve arkadaşlarına uygulanan tecriti gündeme getirdi.

Geçtiğimiz haftalarda Palme cinayetinden ötürü İsveç devletinin Kürtlerden özür dilemesini talep eden Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, dün parlamentoya verdiği yazılı soru önergesiyle Türk devletinin İmralı'da uyguladığı hukuksuzlukları gündeme getirdi.

Türkiye'nin pek çok kez insan haklarını ihlal ettiğini belirten Svenneling, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'den (CPT) bir heyetin geçtiğimiz yılın mayıs ayında Türkiye'de bir dizi polis karakolu, cezaevleri gibi kurumlarda incelemelerde bulunduğunu hatırlattı.

CPT'nin incalemelerde bulunduğu kurumlar arasında Abdullah Öcalan ve 3 tutsağın bulunduğunu İmralı Adası'nın da olduğunu hatırlatan Svenneling, CPT'nin bu yılın ağustos ayında yayımladığı raporda Türkiye'nin tutsaklar ve özellikle de İmralı Adası'nda tuttuğu mahkumlara yönelik muamelelerini eleştirdiğine dikkat çekti.

Svenneling, CPT tarafından saptanan İmralı Adası'nda Kürt Halk Önderi Öcalan ve 3 tutsağa hukuksuzlukları şu ifadelerle dile getirdi.

“Tutsakların birbirleriyle çok az ilişkide bulunmalarına izin veriliyor ve dış dünyayla son derece sınırlı iletişimleri var. Ne aileleri ne de avukatları tutsakları yeterli derecede ziyaret edebiliyor. CPT heyetinin cezaevini ziyaret etmesinden hemen önce örneğin avukatları Öcalan'ı 2011 yılından beri ilk kez ziyaret edebildi. Heyet, mahkumların tecridinin azaltılması için Türkiye'den talepte bulundu.”

Svenneling, Almanya'da Sol Parti'nin (Die Linke) CPT'nin Türkiye raporunu parlamentonun gündemine getirmesinden sonra Alman Hükümeti'nin Türkiye'den tutsaklara yönelik her türlü işkence ve insanlık dışı muameleye son verilmesini ve avukat ve ailelerin tutsaklarla görüşmelerinin sağlanmasını talep ettiğini belirtti.

Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Svenneling, CPT'nin taleplerinin yerine getirilmesi için konuyu Türk Hükümeti ile yapacağı görüşmelerde gündeme getirmesini istedi.