İsveçli komünist sanatçı Sven Wollter yaşamını yitirdi

İsveç'in en tanınmış tiyatro ve film sanatçı ve yönetmenleri arasında yer alan komünist sanatçı Sven Wollter korona hastalığı sonucu yaşamını yitirdi.

İsveç işçi sınıfı, emekçi halkı ve değişik ülkelerden göçmenler, yaşamını işçi, emekçi ve ezilen halkların mücadelesine adayan komünist tiyatro ve film sanatçısı Sven Wollter'in yasını tutuyor.

1938 yılında Göteborg'nin kentinin bir işçi semtinde dünyaya gözlerini açan Wollter, halk düşmanı ırkçı ve Naziler dışında tüm İsveç halkının beğendiği, sevgi ve saygı duyduğu bir halk sanatçısıydı. İlerlemiş yaşına rağmen koronavirüsünün yaygınlaştığı 2020 yılına kadar her yıl yaz aylarında İsveç'in değişik kentlerinde turne yapmayı, işçi ve emekçilere mücadele mesajlarını iletmeyi sürdürdü.

Wollter, 1960'lı yıllarda Norrköping Şehir Tiyatrosu, 1967  ila 1983 yılları arasında Göteborg Şehir Tiyatrosunda çalıştı. Ancak geniş yığınlar tarafından tanınması ünlü Yazar August Strindberg'nin yazdığı Gustav III tiyatro oyununda başrol oynamasından sonra oldu.

Daha sonraları Stockhoolm'e göç eden Wollter, Stockholm Şehir Tiyatrosu'nda İsveçli ve yabancı tanınmış sanatçıların oyunlarını oynadığı gibi İsveç Devlet Televizyonu'nda gösterilen pek çok filmde yönetmen ve sanatçı olarak yer aldı.

EZİLENLERİN YAŞAMLARINI KONU ALAN ROLLERDE OYNADI

1966 yılında İsveç televizyonunda gösterilen Hemsö'lüler adlı dizi filmde Gusten rolünü oynayan Wollter, 1976 yılında İsveçli ünlü Yazar Vilhelm Moberg'nin Rasken adlı filminin başrol oyunculuğunu üstlendi.

İsveç Devlet Tevevizyonu'nda (Svt) gösterilen dizi 1800'lü yıllarda İsveçin güneyinde yaşayan yoksul işçi ve köylülerin yaşam ve mücadelelerini anlatıyordu.

Wollter, İsveç'in tanınmış yönetmenleri Bo Widerberg'yle 1976'da Çatıdaki Adam, 1984'te Mallarco'dan Gelen Adam, 1992'de Colin Nutley'le Änglagård ve 1995'te Vilgot Sjöman'la Alfred filminde yönetmenlik yaptı.

1960'lı yılların başlarından itibaren dünyanın ezilen halkları ve işçi sınıfının mücadelerini sahneye yansıtan Wollter, 1967 yılında Cezayirli özgürlük savaşçısı Bin Bella'nın yaşam ve mücadelesini canlandırdı.

İŞÇİLERİN MÜCADELELERİNİ SAHNEYE YANSITTI

1977 yılında Çadır Projesini yaşama geçiren Wollter, oynadığı tiyatro oyunlarında işçilerin mücadeleleri ve grev kırıcılarının işçi sınıfına ihanetlerini sergileyen roller üstlendi.

Çok yönlü bir sanatçı olan ve yaşamının 64 yılını tiyatro, film, sinema ve edebiyata adayan sanatçı, devrimci şarkı ve marşların yer aldığı kaset ve CD'ler çıkardı. Onyıllar boyunca kendi kurduğu “Wollter i P4” adını verdiği radyodan yayınlar yaptı. 1991 yılında başrolünü Türkan Şoray'la paylaştığı Menekşe Koyu filminde rol aldı.

60 yaşına geldiğinde ilk otobiyografik kitabı olan “Arka lamba”yı daha sonraki yıllarda da 3 roman yazdı.

Wollter, yaşamı boyunca Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimcilerin mücadelelerine destek verdi. Türk devleti ile Ortadoğu'daki sömürgeci diğer ülkelerin Kürt Halkına yönelik baskı ve saldırılarına karşı çıktı. Türk devletini teşhir eden seminer, konferans ve etkinliklere katıldı. Filistin ve ezilen diğer haklların mücadelelerine destek verdi.

BAKUR VE NU JİN'E CEZA VERİLMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Wollter, her zaman Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimci ve sanatçılarla dayanışmasını sürdürdü. Geçtiğimiz yılın eylül ayında Türk devletinin Bakur filminin yönetmenleri Çağan Demirel ve Ertuğrul Mavi'ye hapis cezasına çarptırılmalarına tepki gösterdi.

Wollter, bir grup İsveçli sanatçı ve aydınla birlikte İsveç Kültür Bakanı Amanda Lindt'e bir mektup yollayarak yönetmenlere verilen cezaların kınanmasını istedi. İsveç Hükümeti'ne Kobanê'de 3 Kürt kadının DAİŞ'a karşı mücadelelerini anlatan Nu Jin belgeselinin yapımcısı Veysi Atay ile filmin Batman'da bir sinemada gösterilmesine aracılık ettiği için İsveç vatandaşı Dicle Anter'e ikişer yıl hapis cezası verilmesini kınama çağrısı yaptı.