İzmir'de açıklama: Zırhlı araç katliamları planlıdır!

Hukuk ve insan hakları örgütleri, Cizre'de zırhlı araçla katledilen Abdulgaffar Dayan için açıklama yaptı, "Kürtlere karşı düşman politikası uygulanıyor" dedi.

Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubeleri, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 24 Ocak’ta devletin zırhlı aracının katlettiği yitiren Abdulgaffar Dayan’a ilişkin basın açıklaması yaptı. Bayraklı Adliyesi önünde yapılan eyleme kurum temsilcileri ile üyeleri katıldı. “Kaza değil, katliam! Sorumlular hesap verecek” yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasını Avukat Velat Zeren okudu.

'ZIRHLI ARAÇLA ONLARCA KÜRT KATLEDİLDİ'

Zeren, Dayan’ın 7 Eylül 2015’te evinin önünde zırhlı araçtan ateş açılması sonucu yaşamını yitiren ve gömülmesine izin verilmediği için bedeni 1 hafta boyunca dondurucuda bekletilen Cemile Çağırga’nın akrabası olduğunu hatırlattı. Zeren, TİHV ve İHD’nin, Kuzey Kürdistan'da zırhlı araçların yaşattığı hak ihlalleri raporuna dikkat çekti. Zeren, “2008-2021 yılları arasında en az 76 zırhlı araç çarpmasında 20’si çocuk 42 Kürt yaşamını yitirmiş, son 4 yılda ise 14’ü çocuk 50 kişi yaralanmış, 9’u çocuk 18 kişi yaşamını yitirmiştir" dedi.

 Bu cinayetlerin arka planın sorgulanmadığını söyleyen Zeren, etkin hukuki soruşturmanın yapılmadığını, hatta yaşamını yitiren insanların suçlandığını, faillerin ise aklanarak ödüllendirildiğini kaydetti. Zeren, zırhlı araç cinayetlerinin, Kürt halkına yönelik imha ve asimilasyon politikalarının bir parçası olduğunu, yaşanan vakaların tesadüf değil, planlı bir uygulamanın sonucu olduğunu kaydetti. Zeren, "Dayan’ın bugüne kadarki benzer cinayetlerde de görüldüğü üzere bu cinayete kurban gitmesinin tek sebebi bir Kürt olarak o an sokakta bulunmasıdır” diye belirtti.

Kürtlere karşı düşmanca politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Zeren, faili kolluk olan ve yaşam hakkını ihlal eden zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümler hakkında etkin soruşturma yürütülmesini ve cezasızlık politikasına derhal son verilmesini istedi. Zeren, yaşam alanlarında zırhlı araç kullanımına son verilmesi gerektiğini kaydetti.