İzmir’de düş yolcuları polis saldırısına rağmen anıldı

33 düş yolcusunu anmak amacıyla yürüyüş yapmak isteyen gençler, polis saldırısı ve gözaltılara rağmen alanı terk etmeyerek, "Her yerdeyiz direniyoruz. Hesap soracağız" dedi.

İzmir’de Gençlik Örgütleri, Suruç katliamında yaşamını yitirenleri anmak amacıyla Karşıyaka İzban önünde bir araya geldi. Gençlerin eylemine HDP İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Murat Çepni ile çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcisi destek vermek amacıyla katıldı. Eylemde “6’ncı yılında Suruç için adalet, herkes için adalet” pankartı açılarak, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

Gençler toplanmalarının ardından “Biji berxwedana Rojava”, “Şehit namirin”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” ve “Rojava’da düşene ve dövüşene bin selam” sloganlarıyla Karşıyaka İskelesi’ne yürüyüş yapmak istedi. Ancak yüzlerce çevik kuvvet polisin konumlandırıldığı eylem alanında gençlerin etrafı çembere alınarak, yürümelerine izin verilmedi.

Kitlenin “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” sloganlarıyla barikatları aşıp yürümesi üzerine polis biber gazı ve kalkanlarla saldırarak, ters kelepçe gözaltı yaptı. Eylemde en az 10 genç gözaltına alınırken, HDP’li vekiller de saldırı esnasında darp edildi. Gazetecilerin görüntü almasına izin verilmeyerek, alan dışına çıkarıldı.

Bir grup genç saldırıya rağmen polis ablukası altında yaklaşık 2 saat alanı terk etmeyerek, burada Kürtçe ve Türkçe açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Zehra Akbıyık, saldırı ve gözaltılarla yılmayacaklarını belirterek, direniş ve mücadeleyi büyüteceklerini söyledi. Akbıyık, devletin açıkça desteklediği, "öfkeli gençler" olarak tanımladığı, tırlarla silah yardımı yaptığı DAİŞ çetelerinin 33 devrimciyi katlettiğini belirterek, “Tarihleri katliam, tarihleri yalandır. Suruç katliamı ne bu topraklarda ilk katliamdır ne de son olmuştur. HDP'li Deniz Poyraz'ı katledenler, sokak ortasında Hrant Dink’i vuranlar, Gezi Direnişi’nde sokakları savaş alanına çeviren ve Berkin Elvan’ı 15 yaşında katledenler, Ankara’da 102 yoldaşımızı bombalı bir saldırıyla katledenler aynıdır” dedi.

HDP’yi hedefe koyan iktidardan güç alıp Deniz Poyraz’ın katledilmesine karşı “bir Deniz gider bin deniz geliriz” diyen devrimciler olduklarını söyleyen Akbıyık, “Her yerdeyiz direniyoruz. İnsanca, onurlu bir yaşamın yolunda 33 düş yolcusunun bizlere bıraktığı özgür bir dünya hayalini her direniş alanına taşıyacak; insanlığın başına bela olan bu sistemi tarihin çöplüğüne yollamak için örgütlü gücümüzü büyüteceğiz. Suruç’un hesabı soracağız” dedi.

Açıklama, sonrası gençler “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları eşliğinde alandan ayrıldı.