İzmir'de Maraş Katliamı anması

Maraş Katliamı'nda katledilenleri anan İzmir Alevi ve Bektaşi Federasyonu bileşenleri, katliamın yaralarının kapanmadığını söyleyerek, "Unutmadık ve affetmeyeceğiz" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, Maraş Katliamı'nda katledilenleri anmak için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi.

"Maraş Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız" pankartı taşınan açıklamada, sık sık "Dün Maraş'ta bugün Sivas'ta, çözüm faşizme karşı savaşta" ve "Maraş'ın hesabı sorulacak" sloganları atıldı. Kentte bulunan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği açıklama yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Grup adına açıklama yapan Mustafa Aslan, 1978 yılının Aralık ayında yaşanan ve faşist 12 Eylül darbesinin yapılmasına zemin hazırlayan Maraş Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçtiğini hatırlattı.

Katliamda resmi rakamlara göre 121, gerçek rakamlara göre ise daha fazla insanın öldüğünü ifade eden Aslan, "Her zaman olduğu gibi kardeşlik edebiyatı yapanlar, aynı avluyu, aynı sokağı, aynı şehri paylaştıkları Alevileri gözü dönmüşçesine, hunharca katletti. Devletin karanlık güç odakları tarafından tezgâhlanan, ırkçı ve dinci çevrelerin de aktör olarak kullanıldığı bu vahşetin açtığı yara aradan geçen 43 yıla rağmen hala kapanmadı" dedi.

AKP PİŞKİNLİĞİ

Halen Alevilere karşı ötekileştirmenin, ayrımcılığın ve nefret söyleminin doruğa çıktığı günlerin yaşandığını belirten Aslan, “Bütün faşist, tekçi, ırkçı ve inkarcı söylem ve yaptırımlara devam eden zihniyet bugünlerde Alevi güzellemesi yapıyor. Bu yaşanan durum AKP’nin pişkinliğidir. Tarih boyunca Alevileri katledenler, bugün dedelere maaş bağlama, cem evlerine İse ‘kültür merkezi’ gömleğini giydirerek Aleviliği katletme peşinde. Bu vesileyle belirtelim ki, devletten maaş alan ya da alacak olan dedeler, Kerbela’da Ali Asker’i, Maraş'ta Ali Tıraş'ı, Madımakta Koray Kaya'yı katledenlerle el sıkışmış sayılacaktır" diye belirtti.

‘AFFETMEYECEĞİZ’

Katliamda yaşamını yitirenleri anan Aslan, "Başta Maraş katliamı olmak üzere, Sivas'ı; Çorum'u, Gazi'yi, Dersim'i, 19 Aralık'ı, Roboski'yi, Reyhanlı'yı, Gezi'yi, Suruç'u ve Ankara katliamını unutmadık, unutturmayacağız. Affetmeyeceğiz. Bu katliamlarda kaybettiğimiz canlarımızı, yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz" diye konuştu.