İzmir'de Mihyaz'ın failleri soruldu

İHD İzmir Şubesi, kaçırılarak katledilen İkram Mihyaz'ın faillerini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failleri yargılansın” şiarıyla düzenlediği eylemde, 26 yıl önce kaçırılan ve cesedi bulunan Tüm Bel- Sen kurucularından İkram Mihyaz'ın faillerini soruldu. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl yöneticilerin yanı sıra kayıp yakınları katıldı. İHD adına açıklamayı Şube Başkanı avukat Zafer İncin okudu.
İncin, dosyanın 20 yıllık zaman aşımı nedeniyle kapatıldığını, katledildiği zaman üzerinde bulunan kanlı gömleğin bile ailesine verilmediğini vurguladı.

'KAÇIRILDI, KATLEDİLMİŞ OLARAK BULUNDU'

İncin, Mihyaz’ın 5 Temmuz 1994’te Balçova Belediyesi’ndeki işine giderken kaçırdığını hatırlatarak, hikâyesini şöyle anlattı:
"O gece eve gidemedi ama onun yerine çok sayıda polis evlerine gitti ve İkram'ı sordular fakat sorulduğu adres kasıtlı ve yanlıştı. Evde İkram Mihyaz'ın eşi, kardeşi ve o tarihte 2 yaşında olan oğlu Heval vardı. Heval şimdi 28 yaşında. İkram Mihyaz, Yaka köyünde ormanlık alanda, yakın mesafeden sıkılan 4 kurşunla katledilmiş olarak bulundu. Mihyaz’ı öldüren faili meçhul kişiler hakkında, ‘kasten insan öldürme’ suçundan yürütülen soruşturma 2014'de kapatıldı. Eşi Azize Mihyaz takipsizlik kararının kaldırılması için savcılığa dilekçe verdi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, zaman aşımı süresinin dolduğunu, yapılan araştırmalara karşın suçu işleyenlerin kimliklerinin tespit edilemediği kararını verdi. O dönem yani 2015'de Avukat Metin İRİZ, takipsizlik kararına itiraz etti. Dosyada yazışmalar dışında hiçbir işlemin yapılmadığını belirtti fakat itiraz olumsuz sonuçlandı.”