Öcalan’a Özgürlük Kampanyası: Vakit geldi!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülen “Küresel Kampanya”, Brüksel’de 5 Eylül günü bir basın toplantısı düzenleyecek.

İmralı Adası’nda tutsak edilen Öcalan’ın, Kürt sorununu Avrupa gündemine taşımak amacıyla İtalya’ya gidişinin 20’inci yılına girildi. Uluslararası Öcalan’a Özgürlük Kampanyası, “artık vakit geldi” dedi.

Bu vesileyle Brüksel’de 5 Eylül günü Basın Kulübü’nde (Press Club Brussels Europe) bir basın toplantısı yapılacak.

Öcalan yaklaşık 20 yıldır İmralı ada cezaevinde tutuluyor. Kampanya organizatörleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bu adada sistematik olarak ihlal edildiğine dikkat çekiyor.

Öcalan’ın avukatları, 7 yılı aşkın bir süredir müvekkilleri ile görüştürülmüyor. Hiçbir tutuklunun avukatları ile görüşmesi bu kadar uzun süre kısıtlanmadı.

Türk devleti ile yürütülen görüşmeleri çökmesi ardından Öcalan’a mutlak tecrit uygulanmaya başladı. 2015’ten beri Öcalan ve İmralı’daki diğer üç tutsaktan haber alınamıyor.

İmralı, kampanya organizatörleri tarafından Avrupa’nın göbeğinde bir “kara delik” olarak tanımlanıyor. Bu kara delik, artık Türkiye’nin geneli ve Avrupa’yı etkiliyor.

Öcalan’a Özgürlük Kampanyası, Güney Afrika lideri Nelson Mandela’dan bu yana en büyük özgürlük kampanyası olarak dikkat çekiyor. Bir siyasi tutuklu için yürütülen bu en büyük kampanyada, 10 milyon aşkın imza toplandı.

Kampanyayı, aydınlar, siyasetçiler ve milyonlarca üyesi olan sendikalar ile çok sayıda hareket destekliyor. Destekçiler arasında Nobel Barış Ödüllü Mairead Maguire, Noam Chomsky, Nobel Barış ödüllü Doğu Timor eski Cumhurbaşkanı Jose Ramos-Horta, Prof. Angela Davis, Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu, İrlandalı lider Gerry Adams, Basklı lider Arnaldo Otegi, İngiliz ve İrlanda sendikası Unite the Union, Birleşik Krallık genel sendikası GMB ve yine İngiliz sendika Durham Miners Association yer alıyor.

Brüksel’de 5 Eylül günü saat 11.00’de düzenlenecek basın toplantısının katılımcıları şöyle:

Havin Güneşer: “Abdullah Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’a Barış” uluslararası girişimi temsilcisi.

Arnaldo Otegi: Basklı bağımsızlık yanlısı koalisyon Euskal Herria Bildu’nun genel koordinatörü. Bask barış sürecinde merkezi rol oynadı. 2009 ile 2016 arasında cezaevinde tutsak edildi.

Ross Forbes ve Joseph Whitworth: Durham Miners Association temsilcileri.

Eleonora De Majo: Napoli’de Dema Party’den belediye meclisi üyesi ve Belediye Başkanı Luigi De Magisris’in delegesi.

Mauro Palma: İtalya’da haklarında mahrum edilen tutukluların hakları için ulusal arabulucu ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) eski başkanı.