Öğrenciler ayakta: Kayyum rektör istifa

Kadıköy’de kitlesel eylem gerçekleştiren Boğaziçi öğrencileri, “Üniversitenin azınlığını değil, ta kendisini temsil ediyoruz” diyerek, kayyum rektör Melih Bulu’yu istifaya çağırdı.

AKP'li Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasına karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Rektörün atanmasının üçüncü gününde sokaklara akın eden Boğaziçi öğrencileri, kayyum rektör istifa edene kadar mücadeleye devam vurgusunda bulundu. 

ÖĞRENCİLER YASAK DİNLEMEDİ

İstanbul Valiliği’nin eylem yasağı gerekçesiyle polisin adeta OHAL ilan ettiği Boğaziçi Üniversitesi Güney kampüsü önünde açıklama yapmasına izin verilmeyen öğrenciler, tüm engellemelere rağmen okulun Bebek kapısından çıktı. Sloganlar eşliğinde Bebek semtinden Beşiktaş’a kadar kilometrelerce yürüyen öğrencilere, yoldan geçen araçlar ve halk korna çalarak ve alkış tutarak destek verdi.

GÖZALTILARIN SERBEST BIRAKILMASI İSTENDİ

Beşiktaş’tan vapura binen öğrenciler, Kadıköy’de büyük coşkuyla karşılandı. Yüzlerce öğrencinin akın ettiği eyleme, HDP, CHP, TİP milletvekilleri, akademisyenler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler katıldı. Adeta miting havasında geçen eylemde, “Kayyum rektör istemiyoruz” yazılı pankart ve dövizler açıldı; gözaltında işkence ve çıplak aramaya maruz bırakılan öğrencilerin ve gençlerin derhal serbest bırakılması istendi.

‘ÜNİVERSİTEYİ BİZ TEMSİL EDİYORUZ’

Destek için gelen farklı üniversitedeki öğrencilerin teker teker söz alıp, dayanışma ve ortak mücadeledeki kararlık mesajlarını ilettiği eylemde, açıklamayı İdil Berivan Kaya okudu. Kayyum Rektör Melih Bulu’nun canlı yayındaki iddialarının aksine, Boğaziçi Üniversitesi’nin azınlığını değil, ta kendisini temsil ettiklerini vurgulayan Kaya, “Biz Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri olarak kayyum rektör atamasına karşıyız. Kayyum politikalarının bizi hep kötüye götüreceğini biliyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz” dedi.

‘BELEDİYELER VE STK’LAR DA BU POLİTİK DAYATMANIN KURBANI OLDU’

Kaya, bugün sadece Boğaziçi üniversitesi için değil, tüm öğrencilerin, İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyen kadınların ve LGBTİ+’ların, Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde direnen Bimeks İşçilerinin ve bilumum emekçi ve ezilenlerinin demokratik taleplerini dile getirmek için burada olduklarını kaydetti. “Boğaziçi gerçekliğinin ülke gerçeğinden kopuk olmadığının bilincindeyiz” diyen Kaya, yalnızca üniversitelerin değil hem STK’ların hem belediyelerin bu politik dayatmanın kurbanı olduğunu ve halk iradesi hiçe sayıldığını hatırlattı.

‘KAYYUMLARI KABUL ETMİYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ’

Özerk olması gereken üniversitelere kayyum atanmasının ülke geleceğini için de büyük bir tehdit olduğunu belirten Kaya, “Bugün Devlet Bahçeli’nin söylediğinin aksine bizim için konu kapanmamıştır. Kayyumlar gidene kadar ve gözaltındaki arkadaşlarımız bırakılana kadar da konu kapanmayacaktır. Bu noktada, demokratik alanları genişletmek için, birliğimizin ve direnişimizin verdiği güvenle sesleniyoruz:

1- Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.

2- Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin.

3- Tüm üniversitelerde rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin. Kayyumları kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz.”

Bandista Müzik Grubu’nun şarkılar seslendirdiği eylem hep bir ağızdan, “Rektör istifa, Melih istifa” sloganıyla sona erdi.