Öğrencilerin kayyum rektör protestoları sürüyor

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, protestolarını devam ettirerek, kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu’yu istifaya çağırdı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, protestolarını devam ettirerek, kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu’yu istifaya çağırdı.
Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanan AKP’li Melih Bulu’nun, katıldığı bir programda “Ben de bir Boğaziçiliyim ve hatta hard rock dinleyen, Metallica dinleyen bir rektörüm” sözlerine karşı Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, grubun şarkıları eşliğinde dans ederek, Bulu’yu istifaya çağırdı.

ÜNİVERSİTE POLİS ABLUKASINDA, ÖĞRENCİLER DİRENİŞTE

Öğrenciler 4 Ocak’taki protestoların ardından bugün de toplanma çağrısı yapmış, İstanbul Valiliği ise Beşiktaş ve Sarıyer’de tüm toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin "yasaklandığını" duyurmuştu.
Boğaziçi Üniversitesi sabah erken saatlerinden itibaren polis ablukasına alındı. Üniversiteye çıkan yollara polis barikatları kurulurken, yerleşkeye gelmek isteyen öğrenciler ise kimlikleri tek tek kontrol edildikten sonra içeri alındı. Farklı üniversitelere kayıtlı öğrenciler ise içeri alınmadı.
Üniversiteye giren öğrenciler “kayyum rektör istemiyoruz” sloganları atarak, eylemlerini sürdürdü.
Üniversitedeki eylemler devam ederken, öğrenciler saat 16.00’da Kadıköy Rıhtım’da protestolarını sürdürecek.

ANKARA

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri de AKP’li Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto etti. Fizik Fakültesi kantininin önünde bir araya gelen öğrenciler, rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. Rektörlük binası önünde yapılan eyleme, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi ile çok sayıda akademisyen katıldı. “Üniversitelere el konulmasına karşı direniyoruz” pankartının açıldığı eylemde, “Polis defol, üniversiteler bizimdir”, “Ne iktidar ne rektör, ODTÜ bizimdir”, “Demokratik seçim demokratik üniversite” sloganları atıldı.
ODTÜ Öğrencileri adına açıklama yapan Bilgesu Kiper, “Üniversiteliler ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tektipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışılıyor. AKP, yaptığı atamalarla ve müdahalelerle üniversite bileşenlerinin; öğrencilerin emekçilerin ve akademisyenlerin okul içerisinde söz söylemesini engellemeye çalışarak bu sürecin aktörü durumundadır” dedi.
Kiper, şöyle devam etti: “ODTÜ’ye atanan Verşan Kök ve yönetimi, yaptıklarıyla atanmış rektörlerin iktidarın eli gibi hareket ettiklerini gösterdi. ODTÜ Öğrencileri olarak, üniversitemizin tüm bileşenlerinin ortak mücadelesiyle bu baskı ve saldırıların karşısında durduk, durmaya devam ediyoruz. Üniversitelere yapılan topyekûn saldırıların bir parçası olan atanmış rektörlere karşı durmak; özgür ve demokratik üniversiteyi savunmaktır. Boğaziçi öğrencileri daha önce de kayyum rektöre teslim olmadılar. AKP’nin atadığı Melih Bulu’ya da teslim olmayacaklarını bir kez daha herkese gösterdiler. Biz ODTÜ Öğrencileri olarak üniversitemizin değerlerini sahipleniyor, dün olduğu gibi bugün de atanmış rektörlerin, baskıların ve kampüslerdeki polis şiddetinin karşısında yer alıyoruz.”
Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi üyesi Mert Kükrer de siyasi iktidarın sistematik saldırıları sebebiyle üniversitelerin derin bir çürümeyle yüzleştiğini ifade etti, 20 üniversitenin rektörünün AKP yöneticisi veya milletvekili olduğuna değindi.