ÖHD kan tüplerinin bulunduğu mezarlıkta inceleme yaptı

Amed’in Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezalığı’nda kan tüplerinin bulunması üzerine Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) alanda incelemelerde bulundu.

Yeniköy Mezarlığı’na giden kent sakinleri, “kimsesizler” bölümündeki mezarlıkları ziyaret ederken, toprağa gömülü içi dolu kan tüpleri ile karşılaştı.

Bunun üzerine ÖHD alanda inceleme yaptı. ÖHD Üyesi Gulan Çağın Kaleli, elde ettiklerin ilk verileri açıkladı.

Kaleli, “Yüze yakın tüpün bulunduğu, kimilerinin hala toprak altında olduğu, bazılarının çıkarıldığı, bazılarının kırıldığı, bazılarının içerisinde halen sıvı şeklinde kan olduğu, bazılarında pıhtılaşan kan olduğu ve bazılarında ise sarı sıvıların bulunduğunu tespit ettik” dedi.

Kaleli, “Bu tüplerin üzerinde kimliği belirlenen kişiler var. Ancak burada dikkat ettiğimiz hususlardan biri de şu oldu: Genellikle alınan örnekler 2015 ve 2017 yıllarına ait, ATK (Adli Tıp Kurumu) numaraları bulunan tüpler. Şu an için, bu tüplerin neden burada olduğu ve ne zaman gömüldüğüne ilişkin detaylı bilgiye sahip değiliz” diye ekledi.

Gerekli hukuki işlemlerin başlatılması için ilgili mekanizmaları bu durumda haberdar ettiklerini ifade eden Kaleli, “Olay yeri incelemesi için ekipleri bekliyoruz. Bu inceleme ardından bizler de kamuoyu ile raporumuzu paylaşacağız ve hukuki girişimlerde bulunacağız” şeklinde konuştu.