Şakran’da tutsaklar zehirlendi

Açlık grevlerini ve ölüm oruçlarını sonlandıran Şakran Cezaevi’ndeki siyasi tutsakların verilen yanlış besinler nedeniyle zehirlenip hastaneye kaldırıldığı ortaya çıktı.

Açlık grevini 26 Mayıs’ta sonlandıran Hatice Calıhan’ı 5 Haziran’da ziyaret eden annesi Zeynep Calıhan, cezaevi idaresi tarafından verilen mamalar nedeniyle kızının da içinde olduğu 5 siyasi tutsağın rahatsızlanıp hastaneye kaldırıldığını ve iki gün acil serviste tutulduğunu aktardı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 22 Mayıs’taki mesajıyla İmralı tecridine karşı başlattıkları açlık grevlerini ve ölüm oruçlarını sona erdiren tutsaklar tedavi edilmiyor. Tedavilerin uluslararası standartlara ve İstanbul Protokolü’ne uygun işletilmediği cezaevlerinden biri olan Şakran’da, 1 Mart’ta başladığı açlık grevini sonlandıran siyasi tutsaklardan Hatice Calıhan ve beraberindeki 5 siyasi tutsağın yedikleri mamalardan zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı ortaya çıktı. Hastaneye kaldırılmadan birkaç gün önce ANF’ye konuşan Hatice Calıhan, cezaevi idaresinin sıvı besinler yerine kendilerine günlerce katı yumurta, haşlanmış patates ve mama verdiğine dikkat çekmişti. Şakran’da toplam 30 tutsağın açlık grevini sonlandırdığını, ancak sadece iki kişinin hastaneye kaldırıldığını belirten Calıhan, “Açlık grevini sonlandırdığımız 3 gün boyunca bize şehriyeli, salçalı çorba ve katı yumurta verildi. Bu yüzden birçok arkadaşımız mide kanaması riskiyle karşı karşıya kaldı. Hastaneye kaldırılmadığımız gibi, sıvı besin tüketmemiz gerekirken bize mama ve haşlanmış patates veriyorlar” demişti.

İKİ GÜN ACİLDE TUTULMUŞLAR

Polisin tüm saldırılarına ve engellemelerine rağmen açlık grevindeki kızına ve siyasi tutsaklara destek olmak için Gebze Cezaevi önünde aylarca direnen Hatice Calıhan’ın annesi Zeynep Calıhan ise yaşanan bu keyfiyete isyan etti. Dün (5 Haziran) kızı Hatice’yi ziyaret eden anne Calıhan, cezaevi idaresi tarafından verilen mamalar yüzünden kızının ve beraberindeki 5 siyasi tutsağın birkaç gün önce rahatsızlandığını ve hastaneye kaldırılıp iki gün acil serviste tutulduklarını öğrendiğini söyledi. Kızını zayıflamış ama moralli gördüğünü aktaran anne Calıhan, “Elleri soğuktu ama iradesi çok güçlüydü” dedi. Şakran’da tedavilerin standartlara uygun yapılmadığına işaret eden anne Calıhan, kızının ve siyasi tutsakların sağlığına gelebilecek en ufak olumsuzluktan Adalet ve Sağlık Bakanları başta olmak üzere siyasal iktidarın sorumlu olacağının altını çizdi.