Şirnex Newrozu: Tecrit derhal kaldırılmalı

Şirnex'te binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasında DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin “derhal” kaldırılmasını isterken, Şirnex halkını 31 Mart tarihinde “bir kez daha ders vermeye” çağırdı.

ŞIRNEX NEWROZU

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla Şirnex'te Newroz kutlaması düzenledi.

Kutlamaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, Tevgera Jinen Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile binlerce kişi katıldı. 

Şehir merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Newroz alanı DEM Parti bayrakları ile süslenirken, kadınlar ve yöresel kıyafetleriyle kutlamaya renk kattı. 

Sabahın erken saatlerinde Newroz alanına akın eden gelen halk, iki arama noktasından geçtikten sonra alana girdi. Alan, yöresel kıyafetlerle renk cümbüşüne döndü.

Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri, alana "Bijî berwedana zindanan" sloganlarıyla girerken, alanda Qazî Muhammed’in posterleri açıldı. 

Newroz alanını dolduran kitle, sık sık "Jin Jiyan Azadî", "Be Serok jiyan nabe", "Oy namustur, namus satılamaz" ve "Bijî Serok Apo" sloganları attı.

'BIJÎ SEROK APO' SLOGANI HİÇ DİNMEDİ

Sağanak yağışa rağmen halk, çalınan şarkılar eşliğinde halaya durdu. Newroz'a katılan gençler yeşil, sarı, kırmızı fularlar takarken, yaşlılar ise alanın ilerisinde oturarak, alkışlarla kitlenin coşkusuna katıldı. 

Müziğin durmasıyla birlikte gençler, "Herne pêş" marşını seslendirdi. Marşın ardından, kitle seslendirdikleri şarkılarla halaya durdu. Alanda Kürt Halk Abdullah Öcalan lehine atılan sloganlar bir an olsun dinmedi.

Saygı duruşu ile başlayan programda, "Çerxa Şoreşê" marşı okundu. Tertip komitesinin selamlamasının ardından Hozan Aytaç’ın şarkılarının seslendirilmesiyle halkın coşkusu arttı.  Halk sık sık, "Biji Serok Apo" sloganı atmaya devam etti.

NEWROZ ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜDÜR

Newroz kutlamasında konuşan DEM Parti Wan Milletvekili Pervin Buldan, Newroz’un sadece bir bayram olmadığını, aynı zamanda zulme, sömürüye ve talana başkaldırış olduğunu ve direniş olduğunu belirterek, “Newroz aynı zamanda özgürlük yürüyüşüdür. Bu ülkenin ve Şirnex’in barışa, huzura ve istihdama ihtiyacı var. Bu ülkeyi talanla, hırsızlıkla ve yalanla yönetenlere karşı 31 Mart tarihinde bir kez daha ders vermeye hazır mısınız?” dedi.

Buldan, Abdullah Öcalan’ın mektubunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “2013 Amed Newrozunda Sayın Öcalan’ın bir mektubu okundu. Bizler bunu Türkiye halklarına hitaben okuduk. Çözüm sürecinin devam ettiği o süreçteki mektupta, ‘artık silahlar sussun’ denilmesine rağmen bugün İmralı’da Sayın Öcalan’a bir tecrit uygulanıyor. Bu tecrit sadece Sayın Öcalan’a değil, barışa ve bu ülkenin refahına uygulanıyor. Bu tecrit derhal kalkmalıdır. Bu ülkenin ve Şirnex’in barışa huzura ve istihdama ihtiyacı var. Bu ülkeyi talanla, hırsızlıkla ve yalanla yönetenlere karşı 31 Mart tarihinde bir kez daha ders vermeye hazır mısınız?”

ŞIRNEX HALKI DAMGASINI VURACAK

Buldan, halka çağrıda bulunarak, şunları ifade etti: “Şırnak’ta geçen yerel seçimlerde AKP’nin zorla, hileyle aldığı belediyeyi alnımızın teri ile kazanmamızın zamanı gelmiştir. Biliyoruz ki AKP’li belediye başkanı ile kayyım zihniyeti arasında hiçbir fark yok. Şırnak ilinin gerçek sahipleri halktır. Bizim derdimiz sadece iki arkadaşımızı ve meclis üyelerini o belediyeye göndermek değil ve o binayı almak değil. Bizim derdimiz Şırnak’ta yüzde 90 oyla belediye eşbaşkanlarımızı seçmek olacak. Yüksek bir oranla belediye eşbaşkanlarımızı seçtiğimiz zaman Ankara’ya, ‘sizin zihniyetini, inkar siyasetinizi, kayyımları kabul etmeyeceğiz’ diyeceğiz. Şırnak halkı tarihi bir ders verecek. Şırnak halkı bütün Türkiye’ye damgasını vuracak. Bu oy oranını yakalamak için Şırnak’ta değil İstanbul’da, Ankara’da, Adana’da ve Türkiye’de yaşayan Şırnaklıların seçim gününde buraya gelip oy kullanması lazım. Bize oy vermeyen Şırnak halkına şunu söylemek isterim; ‘gelin oyunuzu kendinize verin halkınızın yanında olun, şimdi bir olma zamanı, ayrı durma zamanı değil.’ Sizler Şırnak’ı Türkiye’nin yüz akı yapacaksınız. Kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla hep beraber sandıklarımıza ve irademize sahip çıkacağız.”

Buldan’ın konuşmasının ardından önceki dönem milletvekillerinin mesajları okunurken, hemen ardından DEM Parti Şirnex il eşbaşkanları ve belediye eşbaşkan adayları sahneye davet edilerek kitle selamlandı.

Kutlama coşkuyla devam ediyor.